Lutkarska "Cvilidreta" Teatra Naranča

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Teatar Naranča na svom je repertoaru prvi put prezentirao lutkarsku predstavu, a riječ je o klasiku braće Grimm - "Cvilidreti", koja je upriličena u subotu navečer i ispraćena ovacijama.

Redoviti posjetitelji Teatra Naranča znaju da svaka njihova nova predstava donosi nešto posve novo – od pravih spektakla poput "Aladdina" ili "Herkula", onih u znaku teatra sjena kao što su bile primjerice "Pinokio" ili dijelom "Snježna kraljica", klasičnih bajki tipa "Snjeguljica", "Trnoružice", "Pepeljuge", pa sve do manjih formi. Ovoga je puta na repertoaru bila lutkarska predstava, diplomski rad drage Narančine suradnice Marijane Matoković.

Fabula je ispričana na spretan, zanimljiv i dinamičan način, tako da kod najmlađih koncentracija ne popusti, a utkano je tu i puno podataka vezano za aktualnost u širem smislu, sve to vrlo dopadljivo i uz puno smijeha. Cvilidreta je kraljevićev sluga i savjetnik. Prati svaki njegov korak i "pomaže" mu upravljati kraljevstvom jer su se našli u financijskoj krizi. Cvilidreta pronalazi mladu djevojku koja navodno zna pretvoriti slamu u zlato. Djevojka svojim darom pomogne kraljeviću i izbavi kraljevstvo iz duga, te se između kraljevića i djevojke rodila ljubav. Tu zli Cvilidreta pomno prati svaki korak i vješto manipulirajući sve oko sebe... No, kao u svim dobrim bajkama dobro na kraju pobjeđuje, što su najmlađi dočekali iskrenim aplauzima i ovacijama.

Autorski projekt potpisuju Marijana Matoković, Majkl Mikolić i Katja Rabar, a vizualno oblikovanje i izradu lutaka Ivana Živković i Sheron Pimpi-Steiner, koje su i scenografkinje, dok se za glazbu pobrinuo Sandro Lučić, kome to nije prva suradnja s Narančom. Dizajner rasvjete je Anton Modrušan, za stolarske radove bio je zadužen Damir Šafar, a mentorica je Maja Lučić Vuković. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter