"Lutka" Teatra Gavran ispunila umaško kazalište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prepuna kazališna dvorana umaškog Pučkog otvorenog učilišta dočekala je najnoviju predstavu zagrebačkog Teatra Gavran "Lutka" s televizijskim glumcima Robertom Kurbašom i Doris Pinčić, hrvatskoj publici poznatoj po glavnoj ulozi u megapopularnoj sapunici "Larin izbor". "Lutka" je televizijskoj Lari teatarski debi. Autor predstave je Miro Gavran, dok njegova supruga Mladena potpisuje režiju.

Komedija tematizira život 39-godišnjeg muškarca Marka kojeg je nakon sedmogodišnje veze ostavila djevojka zbog njegove neodlučnosti da se oženi i ima djecu. Nakon prekida bio je među deset sretnika koji su na natječaju besplatno dobili na korištenje lutku koju je nazvao Stela. I tako Marko počinje živjeti sa ženom- lutkom koja je najsavršeniji android proizveden u laboratoriju s namjerom da usreći muškarca.

Lutku je konstruirala znanstvenica nedugo nakon svog bračnog brodoloma, pa je u nju prenijela svoj kritički pogled na muškarce. Raznim svakodnevnim situacijama života udvoje i svojim prostodušnim pogledom Stela ukazuje svom muškarcu, ali i onima u gledalištu, na sve propuste koje čine svojim ljepšim polovicama. U nekoliko situacija te simpatične tragikomedije dolazilo je i do povremenih sukoba između Stele i Marka, koji su neizbježni u zajedničkom životu osoba suprotnoga spola.

U sat i pol umaška publika dobila je pregled kompliciranih muško-ženskih odnosa u svakodnevnici na zabavan način. Kroz razne situacije pripitivale su se ljubomora, samopouzdanje u vezi, egoizam, ljubavna nesebičnost i sebičnost, seksualna sloboda ali i to smije li žena nakon ručka praviti previše buke dok pere suđe, dok njen muškarac izvaljen na fotelji čita novine. Priča je imala melodramatičan kraj koji je i muškarce i žene pozvao na uzajamno razumijevanje. Koliko god bi jednostavnije bilo imati lutku ili lutka koji će ispunjavati sve potrebe i želje, predstava poručuje da stvarni muško-ženski odnosi ne mogu biti zamijenjeni nikakvom kupljenom ni virtualnom ljubavlju.

A neuobičajena gužva na ulazu u dvoranu i puno gledalište (brojni su osnovci došli da bi vidjeli Laru uživo i dobili njen autogram!) govore da su u ovom premirnom zimskom mjesecu Umažani jedva dočekali da se nešto u njihovom gradu dogodi. Nije naodmet spomenuti da je predstava počela točno u isto vrijeme kada su hrvatski rukometaši na svjetskom prvenstvu krenuli osvajati broncu! (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter