Lustig: Mladež ne zna tko su ustaše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmskom producentu i redatelju svjetskog glasa Branku Lustigu u cetvrtak je u Osijeku urucena povelja pocasnoga gradanina. Gradsko je vijece Lustigu, rodenu u Osijeku 1932., to priznanje dodijelilo još 2004., a urucio mu ga je gradonacelnik Krešimir Bubalo, kazavši kako je Lustig promicao ime Osijeka i Hrvatske u svijetu.

Zahvalivši, Lustig je rekao da je dirnut priznanjem te kako mu je drago što je u Osijek došao nakon dugo vremena, odnosno nakon 1985., kad je i u Osijeku snimana serija "Rat i sjecanja".

Lustigu je priznanje uruceno nakon projekcije filma "Djecak u prugastoj pidžami" redatelja Marka Hermana. Nakon toga je ucenicima osjeckih škola održao predavanje o svojem zatoceništvu u nacistickim koncentracijskim logorima u 2. svjetskom ratu.

"Antisemitizma prije uspostave NDH nije bilo tako puno, ali je to zlo pocelo kad su ustaše došle na vlast. Danas naša mladež ne zna tko su ustaše i ne vjerujem, kad bi to znala, da bi išla na Thompsonove koncerte i da bi vikala 'Za dom spremni'", rekao je Lustig. Ocijenio je da se u školama još ne govori dovoljno o toj temi.


Podijeli: Facebook Twiter