Lustig među 50 najvećih producenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Magazin The Daily Beast napravio je popis najznačajnijih holivudskih producenata svih vremena, a među njih 50 uvrstio je i hrvatskog filmskog producenta, dvostrukog oskarovca Branka Lustiga koji je rangiran na 29. mjesto, ostavivši iza sebe producente slavnih filmova, poput "Posljednji kineski car", "Ralje", "Howards End", "Ben Hur" ili "Čovjek zvan hrabrost".

Lustig je dvaput bio nominiran za Oscara i dvaput ga je dobio - za "Schindlerovu listu" Stevena Spielberga i za "Gladijatora" Ridleyja Scotta, autora s kojima je najviše volio raditi.

Magazin je odabrao pedeset najvećih producenata između njih više od pet stotina koji su ikad bili nominirani za Oscara. Uži izbor napravili su prema nekoliko kriterija: jesu li osvojili zlatni kipić, koliko su njihovi filmovi zaradili te na koliko su filmova ukupno radili.

U informaciji koju je poslao Festival tolerancije, kojega je Lustig 2007. utemeljio u Hrvatskoj, stoji njegova izjava da je "biti među pedeset producenata koji su dobili Oscara u Americi velika stvar, a da u Hrvatskoj to nije tako jer je film gurnut u drugi plan i ne doživljava ga se kao umjetnost, pa niti ne dobiva sredstva kakva bi trebao". (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter