Lupoglavu iz IPARD-a vraćen sav novac za pročistač

Lupoglav (A. DAGOSTIN)
Lupoglav (A. DAGOSTIN)

Općini Lupoglav u Istarskoj županiji iz pretpristupnog programa IPARD vraćen je cjelokupni iznos uložen u izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda te za kupnju opreme i strojeva, uključujući hardver i softver za sustav pročišćavanja otpadnih voda, objavila je danas Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Općini Lupoglav Agencija je isplatila gotovo 912 tisuća kuna na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa za završeno ulaganje u sklopu mjere "Poboljšanja i razvoja ruralne infrastrukture", u kojoj općine i gradovi mogu ostvariti do sto posto povrata uloženih sredstava.

Lokacija ovog ulaganja je naselje Boljun, gdje je za potrebe izgradnje uređaja za pročišćavanje i njegovo održavanje uređen postojeći lokalni put i izvedena njegova odvodnja.

Projekt izravno utječe na turistički razvoj kraja, poboljšanje uvjeta života i standarda življenja, zaštitu podzemnih voda od eventualnog onečišćenja te na privlačenje novih žitelja u općinu Lupoglav, navode iz Agencije.

Uz ovu isplatu, do sada je Agencija isplatila gotovo 336 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 184 završena projekta. U prošloj godini isplaćena su rekordna 187,93 milijuna kuna za 113 završenih projekata, što čini 2013. godinu najuspješnijom godinom provedbe IPARD programa.

Sveukupno je nakon 18 provedenih IPARD-ovih natječaja ugovoreno 348 projekata s ukupnim iznosom ulaganja od 1,25 milijardi kuna te iznosom potpore od 704,66 milijuna kuna, zaključuju iz Agencije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter