Lupoglavski nacelnik na sudu 30. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog pocinjenja kaznenog djela protupravne gradnje unutar kulturno-povijesne jezgre Boljuna od 13. svibnja 2008. do kraja travnja 2010. godine Opcinsko je državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo Opcinskom sudu u Pazinu optužni prijedlog protiv lupoglavskog nacelnika Franka Baxe, kao i izvodaca radova Rina Marinca iz Buzeta i Aleksandra Šverka iz Pazina.

Glavna rasprava zakazana je za 30. rujna, saznajemo od predsjednika Opcinskog suda Denisa Heka koji nam je potvrdio da je prijavu pokrenula Uprava za zaštitu kulturne baštine pri pulskom Konzervatorskom odjelu. U lipnju 2008. godine pulski je Konzervatorski odjel stopirao poplocenje Boljuna zbog betoniranja trga (površine 60 cetvornih metara) ispred crkve sv. Kuzme i Damjana za što izvodaci nisu imali suglasnost konzervatora (za razliku od uspona prema boljunskom kaštelu).

Konzervatori su naložili da se uklone «posljedice protupravnih radnji» što bi znacilo vadenje ploca i uklanjanje betonirane podloge s toga malog trga. Uz to, zamjerali su što radove nije izveo licencirani izvodac što prema Zakonu o zaštiti i ocuvanju kulturnih dobara nije dopušteno, kao i to što su radovi poceli prije nego što je konzervatorski odjel izdao sva rješenja.

Nacelnik Baxa koji se jucer nije javljao na telefon tada je za Glas Istre izjavio da je betoniranje sugerirala gradevinska struka, jer bi u protivnom moglo doci do propadanja ploca odnosno stvaranja «valova». Rekao je tada kako vjeruje da ce doci do kompromisnog rješenja te da ocekuje razgovore s konzervatorima. No, ocito je da do sporazuma nije došlo. Opcina je dovršila planirano poplocavanje Boljuna unatoc zabranama konzervatora, kao i Zakona o zaštiti i ocuvanju kulturnih dobara, dok su konzervatori podnijeli prijavu prema kojoj sada okrivljenicima prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Procelnica Konzervatorskog odjela u Puli Narcisa Bolšec Ferri od koje smo htjeli doznati po kojim se sve tockama tereti nositelj radova i izvodaci, uputila nas je na glasnogovornicu Ministarstva kulture, a odgovore cekamo.


Podijeli: Facebook Twiter