Lupoglav proslavio dva desetljeća postojanja općine

Lupoglav (A. DAGOSTIN)
Lupoglav (A. DAGOSTIN)

Minulog je vikenda Lupoglav proslavio 750 godina od prvog spomena kaštela Lupoglau, koji je 13. srpnja 1264. akvilejski patrijarh dodijelio u feud Henriku Pazinskom, pa ovaj datum Lupoglav slavi kao Dan općine.

Načelnik općine Franko Baxa na svečanoj je sjednici Općinskog vijeća podsjetio da se obrisi tog kaštela još uvijek naziru na stjenovitim obroncima ponad Gorenje Vasi. Kaštel, srednjovjekovni Castrum Lupoglau zauzimao je strateški položaj na rubnom području Krasa, na važnom putu prema Učki i Liburniji, povezujući doline rijeka Raše, Boljunčice i Mirne. Ovo povijesno područje lupoglavskog feuda može se prepoznati u granicama današnje općine Lupoglav, dodao je Baxa.

Komunalna oprema prioritet

- U protekla dva desetljeća najviše se ulagalo u poboljšanje komunalne infrastrukture, koja je sada na zavidnoj razini na području cijele Lupoglavštine. Lani u ovo vrijeme čekali smo uporabnu dozvolu za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda naselja Boljun, koji je financiran sredstvima iz IPARD programa, Mjera 301, rekao je Baxa uz napomenu da je Boljun prvo naselje u općini sa sustavom javne odvodnje.

Bila je to investicija od 1,1 milijun kuna, od čega je iz IPARD programa doznačeno 916 tisuća, a ostalo je financirano iz općinskog proračuna. Usporedno je kandidirana gradnja kanalizacije u Vranji, što obuhvaća 1,8 kilometara mreže i uređaj za pročišćavanje.

- Uspjeli smo i na ovom natječaju te smo nakon odabira izvođača u svibnju počeli radove koji će trajati 10 mjeseci. Svih potrebnih 4,7 milijuna kuna osigurano je iz IPARD programa. Uz sve probleme i kompliciranu dokumentaciju, možemo biti sretni da smo kroz ova dva projekta povukli oko 5,5 milijuna bespovratnih kuna, istaknuo je Baxa.

Najesen 24 djece u vrtiću

Za izgradnju kanalizacije u Lupoglavu dobivena je potvrda glavnog projekta, za kanalizaciju u Lesišćini postoji idejni projekt, a za Boljunsko Polje geodetska podloga za projekt. Od 1993. godine izgrađeno je oko 30 kilometara vodovodne mreže i sada više od 95 posto stanovništva općine ima riješenu vodoopskrbu. Priprema se dokumentacija za vodovodni ogranak Brnci-Katun na području Boljunskog Polja, a preostaju još naselja Ravno Brdo i Sveti Stjepan. U industrijskoj zoni Lupoglav najesen počinje izgradnja trafostanice. Na školi u Lupoglavu saniran je krov, u Brestu se postavlja nova stolarija, a uređuje se i stara škola u Boljunskom Polju. Uredit će se i groblje u Boljunu, a u Lupoglavu postaviti šest "zelenih otoka", uskoro još desetak po okolnim selima.

- Posebno veseli to što će najesen vrtić polaziti 24 djece, rekao je načelnik, naglasivši da Općina s 240 tisuća kuna stipendira 25 učenika i 18 studenata. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter