Lupoglav dobiva novu cestu, kanalizaciju…

Započela obnova državne ceste kroz Lupoglav (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Započela obnova državne ceste kroz Lupoglav (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Upravo je započela obnova dionice državne ceste D44 kroz Lupoglav sa rekonstrukcijom vodovoda, izgradnjom fekalne kanalizacije i javne rasvjete. U ovom zahtjevnom investicijskom zahvatu teškom 14,3 milijuna kuna uključujući PDV, sudjeluju Hrvatske ceste, Općina Lupoglav, Usluga odvodnja d. o. o. Pazin,  Hrvatske vode i Istarski vodovod Buzet. Za malu općinu poput lupoglavske od svega oko 920 stanovnika značajan je to investicijski zahvat.

- Najveća je to pojedinačna investicija od 1993. godine, od osnutka lupoglavske općine. Za Lupoglav će to značiti iskorak u poboljšanju infrastrukture u samom naselju, a ta će investicija i općenito doprinjeti poboljšanju komunalnih uvjeta na lupoglavskom području, zadovoljan je načelnik Franko Baxa. Dodat će da je nakon dvogodišnjih priprema i rada na projektu bilo vrijeme da se započne s radovima.

Za obnovu ceste 11,3 milijuna kuna

Za obnovu državne ceste uključujući izgradnju javne rasvjete predviđeno je 11,3 milijuna kuna, za izgradnju fekalne kanalizacije predviđeno je 1,75 milijuna kuna, a rekonstrukciju vodovoda 1,2 milijuna kuna. Sve radove izvodi isti izvođač Cesta Pula, za nadzor je zadužena zajednica ponuditelja Učka konzalting i Ramtech d.o.o. Zagreb. Uvođenje u posao odrađeno je početkom ovog tjedna, a rok dovršetka radova je pet mjeseci. Ukupna dužina zahvata je 2,3 kilometara.

- Rekonstrukcija ceste podrazumijeva i radove na oborinskoj odvodnji, uređenje autobusnih ugibališta, sanaciju postojećeg nogostupa te izgradnju novog dijela nogostupa, uređenje postojećih raskrižja i cestovnih priključaka, saznajemo od glasnogovornice Hrvatskih cesta Tamare Pajić koja je također istaknula da tijekom zahvata nije predviđeno zatvaranje prometa već privremena prometna signalizacija semaforima pa će se tijekom radova promet odvijati naizmjenično.

U sklopu obnove ceste izgradit će se oko 1,5 kilometara novog nogostupa tako da će se kroz Lupoglav kao i na spoju prema istarskom ipsilonu poboljšati sigurnost pješaka u prometu koji će moći obostrano koristiti nogostup što do sada nije bio slučaj.

Proteklih godina fazno je obnovljen veći dio državne ceste na potezu od Lupoglava preko Buzeta do graničnog prijelaza Požane, a po dovršetku radova u Lupoglavu, preostaje obnoviti još oko četiri kilometara dionice od Ročkog Polja do Lupoglava.

Investicija će uz rekonstrukciju ceste kroz Lupoglav, obuhvatiti i rekonstrukciju vodovoda u dužini od oko 900 metara i izgradnju dijela kanalizacijskog sustava koji je u trupu ceste, kao i izgradnju javne rasvjete ali i pripremne radove za postavljanje novih kandelabra, tako da u budućnosti prilikom izgradnje ovog segmenta infrastrukture neće trebati prekopavati cestu. U troškovima izgradnje javne rasvjete sudjelovat će Hrvatske ceste koje će snositi troškove izgradnje rasvjete na dva raskrižja, a ostatak radova i pripremne radove će financirati Općina Lupoglav iz svog proračuna.

Prva faza izgradnje kanalizacije

Prva faza izgradnje kanalizacije Lupoglav vrijedna 1,75 milijuna kuna, financirat će se iz sredstava Hrvatskih voda u visini od 80 posto te Općine Lupoglav u visini od 20 posto.

Općina Lupoglav ishodovala je kompletnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacije Lupoglav koja obuhvaća ukupno 5,1 kilometara kanalizacijske mreže sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda od 250 ekvivalent stanovnika s mogućnošću proširenja na 400 ekvivalenata. U ovoj, prvoj fazi izgradit će se 1,9 kilometara kanalizacijskog sustava koji će biti u trupu ceste.

Nastavak radova na izgradnji kanalizacije očekuje se iduće godine kako bi kompletan Lupoglav u budućnosti dobio kvalitetan sustav odvodnje fekalnih voda i pročišćavanja i time postao treće naselje nakon Boljuna i Vranja koje će imati u potpunosti riješenu kanalizacijsku mrežu. Na sustav odvodnje planira se spojiti sedamdesetak kućanstava s područja naselja Lupoglav. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter