Lupino impresionirao likovne kritičare u New Yorku

Lupino na njujorškoj izložbi
Lupino na njujorškoj izložbi

Iako je dalje najširoj publici poznat kao fotograf, Stephan Lupino imao je uspješnu izložbu skulptura u njujorškoj galeriji Ralph Pucci. O njegovom novom umjetničkom uspjehu svjedoči i činjenica da mu je u New Yorku jedna od izloženih skulptura procijenjena na impozantnih 200 tisuća dolara, a kritičari ga zbog kreativnosti uspoređuju s Picassom ili Dalijem. U galeriji Ralph Pucci, u kojoj su izlagali Phillipe Starck, Andy Warhol i Andrea Putnam, naš poznati umjetnik izložio skulpturu "Fire woman" uz još tri manje metalne skulpture, pet crteža, devet skica i 12 križeva.

- Izložba je već dugo vremena bila planirana i prošla je jako dobro. Najviše su gledali skulpturu "Fire woman", ona je bila najveća atrakcija. Visoka je 3,20 metara, to je moja prva figura od bronce jer sam ih prije radio od drva. Ovo je prva brončana i odmah je izazvala pažnju i procijenili su je na 200 tisuća dolara, priča Lupino koji se kiparstvom bavi već deset godina i svoj je rad predstavio na izložbama diljem Hrvatske, ali ovo je bila prva međunarodna.

Jedan križ od fosilnog hrasta starog pet tisuća godina procijenjen je na 5.000 dolara. Na otvorenje izložbe došlo je tisuću ljudi, a Lupinovi radovi našli su se na izložbi uz djela još pet svjetskih umjetnika. Uz njega su izlagali: Peter Astrom, Deborah Turbeville, Lianne Gold, Chris Lehrecke i Gabriella Kiss, a u galeriji su u stalnom postavu izložena djela umjetnika poput Warhola i Francesca Clementea.

Kada se radi o usporedbama s Picassom i Dalijem, Lupino spušta loptu na zemlju i kaže da su ga već nekoliko puta uspoređivali s ovim velikanima. "To je lupinizam, ne uspoređuju mene ljudi zato što nešto kopiram, nego po kvaliteti. Nemam akademske naobrazbe, ja sam sve u sebi gajio, držao, družio se 35 godina u New Yorku sa svim tim velikim umjetnicima jer sam radio kao fotograf, to su umjetnici koji stvaraju djela milijunske vrijednosti. Sve su to moji prijatelji. Ali mene to prije nije zanimalo nego me zanimalo da što više žena slikam i sa što više njih spavam. Nisam se nikad trudio da nešto drugo radim. Onda sam prije deset godina vidio da imam to u sebi i polako sam se počeo time baviti. Zadnje dvije godine i crtam, imam više od 40 crteža od kojih je jedan procijenjen na 20 tisuća dolara", priča Lupino. (Mladen RADIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter