Lungomare ima dodanu vrijednost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba obiteljskih fotografija Puljana snimljenih na dijelu od Valkana do Valsalina "Lungomare: dio kolektivne memorije i osjecaja pripadnosti gradu", koju su organizirale udruga Za Sisplac i Zelena Istra, otvorena je u srijedu u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Više od stotinu fotografija te jedan vrlo zanimljiv videozapis snimljen izmedu 1971. i 1973. sve one koji su došli na otvorenje izložbe nije ostavilo ravnodušnim, štoviše izložba je potaknula lijepa sjecanja na neka davna vremena.

Potaknula je i na promišljanje o sadašnjem vremenu te svemu onom što se, kako su rekli organizatori, planira uciniti na tom gotovo mitskom mjestu za Puljane. Bio je to i cilj izložbe.

- Izložba je, medu ostalim, presjek povijesti, važno nam je bilo da pokažemo da Lungomare ima dodanu vrijednost, rekla je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic te se osvrnula na javnu raspravu o prijedlozima gradske uprave o prostornim planovima Pule, medu kojima i onom o Lungomareu kojim se ondje planira jedina lokacija za gradski procistac.



Radojcic je istaknula da bi prostorni planovi trebali biti na usluzi gradanima te da bi oni koji ih predlažu trebali voditi racuna o vrijednostima poput one koju Lungomare ima za gradane Pule i njihovo pravo o odlucivanju. Pozvala je stoga okupljene da se upišu u knjigu dojmova na izložbi, a koja ce potom biti predana nadležnom gradskom odjelu. Napomenula je i da nije kasno da se predloženi planovi mijenjaju.

O iskustvima, sjecanjima, dogodovštinama i razlozima zbog kojih je Lungomare tako poseban Puljanima govorili su Željko Markovic, pulski sociolog i organizator Jazzbine, te Biljana Težak, svjetska putnica, penjacica i alpinistica, clanica prvog hrvatskog ženskog para koji se popeo na El Capiten, koja je, prenoseci svoja iskustva s putovanja i susrete s raznim kulturama, medu ostalim porucila nadležnima: "Pustite nam da šuma diše i da nam more fino miriše".

Na otvorenju izložbe procitani su stavovi i poruke povjesnicara i nositelja nekoliko kolegija na filozofskim fakultetima u Puli i Rijeci, autora "Povijesti Pule" Darka Dukovskog te direktorice Sajma knjige Magdalene Vodopija.

Za sve one koji nisu došli na otvorenje i pogledali fotografije te videozapis na kojem se može jasno vidjeti izgled Lungomarea 70-ih godina, društvo koje je motociklima i popularnim buggyem brijalo tadašnjim ulicama, izložba ce ostati otvorena do 17. srpnja. Od 10. rujna do 15. listopada moci ce se pogledati u kinu Valli.


Podijeli: Facebook Twiter