Lunasa: Mistika i romantika osvježile ljetne noći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravo osvježenje za prve dvije vruće kolovoške večeri bilo je sedmo izdanje vrlo posebne manifestacije Astro party Lunasa, koja je održana u sugestivnom ozračju na novigradskom Velikom trgu i u Parku Novigradske biskupije. Program Lunase, koju organizira Turistička zajednica uz potporu Grada, obilježili su isprepleteni elementi astronomije, romantike, mistike i mitologije.

Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, s obzirom na to da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lughnasadh), kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti.

Manifestacija valorizira i to što je Novigrad prije sedam godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke i energetski učinkovite i održive javne rasvjete. Upravo je ona i ugašena na trgu i u parku, a jedino su svjetlo davale svjećice i baklje postavljene uzduž staza kojima su se posjetitelji kretali.

Kao i uvijek, glavni je bio zvonik na kojem su se projicirale posebne slike tijekom obje večeri, dok su se u parku uz stručno vodstvo mogla teleskopima promatrati nebeska tijela.

Prve večeri program je počeo predavanjem voditelja višnjanske Zvjezdarnice Korada Korlevića o tajnama crvenog planeta. Nakon toga odvijao se vizualno i scenski atraktivan performans i modna revija pod nazivom "Ljepota i moć antičkih božica", u režiji studenata Interdisciplinarnog studija kulture i turizma Fakulteta za turizam i ekonomiju "Dr. Mijo Mirković" iz Pule te Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile, predvođenih Paolom Batelom i Tatjanom Bulešić.

Kostime je izradio pulski umjetnik Uroš Raguž, koji je zaslužan i za šminku i frizure. Program je vodio magistar glume Franjo Tončinić.

Predavanjem Drage Orlića na temu iz istarske mitologije "Štorice o štrigama i štrigunima" startala je druga večer, a zatim je red bio na atraktivnom žonglerskom showu s vatrom Artifan dua.

U parku je održana nesvakidašnja predstava kazališta sjena "Leonardo da Vinci – tajanstveni genij" u izvođenju zagrebačkog Teatra sjena. Na Trgu se pak odvijao glazbeni program uz nastup skupine Drvored uz vesele ritmove, od jidiškog klezmera preko Manouchea sve do jamajčanskog ska, swinga, ethna i jazza.

Nešto sasvim novo bili su tzv. ljubavni krjesovi, po uzoru na običaj koji su drevni narodi prakticirali u vrijeme Lunase. Ako bi mladi parovi preskočili krijes držeći se za ruke, bio bi to znak da je njihova veza uspješna i da ima budućnost. Parovi kojima je to te večeri pošlo za rukom dobili su i malu uspomenu.

Obje večeri iza zvonika odvijao se mali sajam rukotvorina, suvenira i umjetničkih predmeta, kao i biološki i ekološki uzgojenih autohtonih poljoprivrednih proizvoda pod nazivom "Darovi prirode i vrijednih ruku". Održane su i kreativne likovne radionice za djecu pod vodstvom članova novigradske Atelier-galerije Agata. (T. KOCIJANČIĆ, snimio K. MACINIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter