Lumberseksualci: Brada, karirana košulja i Mac


Sjećate li se metroseksualaca? Tih njegovanih muškaraca koji su iza sebe ostavljali mirisni oblak, a u praćenju modnih trendova utrkivali se sa ženama. Da, bio je to njegovani macho muškarac koji je išao u teretanu, ali i kod kozmetičarke - na depilaciju. Predvodnik je bio ljepuškasti, bez dlake na prsima, David Beckham.

Nakon toga, baš kao i trendovi, mijenjali su se i tipovi muškaraca - u jednom trenutku pojavili su se muževni i elegantni uberseksualci, da bi ih potom zamijenili tradicionalniji retroseksualaci kao simbol mišićavih muškaraca koji nisu previše brinuli o svom izgledu.

Umjesto sjekire laptop

A sada je stigao lumberseksualac (svoj izvorni naziv, lumbersexuals, duguju engleskom nazivu za drvosječu - lumberjack) kao antipod ulickanom metroseksualcu izgleda kao da je došao iz šume i čini vam se kao da je u svakom trenutku spreman zgrabiti motornu pilu ili sjekiru i posjeći par borova od tridesetak metara. A istina je potpuno drugačija. On je, zapravo, izašao iz ureda u kojemu radi za prosječnu plaću i za život ne zarađuje sjekirom već - laptopom. Korijeni ovog pokreta traže se u zelenim idejama očuvanja okoliša i pobuni protiv stila koji je proslavio, recimo nogometaš Cristiano Ronaldo, a koji njeguje glumac Ryan Gosling, trenutno najpoznatiji lumberseksualac.

Tako je njegovano lice prekrila brada, po mogućnosti duga. Uske dizajnerske traperice, zamijenile su one isprane i široke, majice s aplikacijama pohranjene su u ropotarnicu povijesti, jer sada je glavni komad - karirana košulja. Baš ona koju je nosio vaš djed, otac, prijatelj ili rođak dok su sjekli drva za zimu. Da, naizgled kao neki novi stilizirani grunge ili muški boho šik koji nema nikakvu glazbenu konotaciju, već je taj inducirani nemar stvar dobro promišljenih stilova. Jedino što im je zajedničko s metroseksualcima je količina novaca koju troše kako bi njegovali svoj stil - u neuglednom ruksaku je najmanje MacBook Air.

Movember

Je li pojava lumberseksualaca vezana uz sve veću ekološku osviještenost i zalaganje za dobrobit okoliša ili se radi o buntu prema uredskim poslovima sa sve neurednijim radnim vremenima, kakogod bilo njihov se broj iz dana u dan sve više povećava.

Bez obzira na to kakvo je vaše mišljenje o lumberseksualcima, imajmo na umu da se neobično poklopilo o njima pisati u studenom, kada se u znak borbe protiv raka prostate milijuni muškaraca diljem svijeta u sklopu akcije Movember odlučuju na puštanje brada i brkova kao znak podrške u borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Da li će lumberseksualnost biti moda kratkog daha? Bolje pitanje je "šta je sledeće?". (Piše Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter