Luksuzni katalog istarskog maslinarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu novigradske Zajednice Talijana sinoc je predstavljena zanimljiva publikacija, svojevrsna fotomonografija u kojoj je autor, talijanski fotograf Umberto Pellizon, crno-bijelim fotografijama predstavio 50-ak uzgajivaca maslina, odnosno proizvodaca maslinovog ulja iz hrvatskog, talijanskog i slovenskog dijela Istre. Naziv joj je "Oleum Histriae", stoga je i predstavljena kao prva transgranicna knjiga.

"Ova je publikacija ujedinila proizvodace maslinovog ulja triju država i ukinula granice i prije no što je to uspjelo politici", rekao je na predstavljanju Glauco Bevilacqua, predstavnik domacina i organizatora promocije, novigradskog ZT-a i udruge Slow Food. O knjizi je s likovnog aspekta nekoliko recenica rekao Luka Stojnic, profesor likovne umjetnosti, dok je o suradnji s autorom monografije govorio Sašo Dravinec, autor dijela teksta.

Autor je otkrio da je knjiga stvarana od kolovoza 2008. do rujna ove godine te da je tijekom njezina nastajanja, radi fotografiranja, napravio oko 30.000 kilometara. "Upoznao sam pritom drage ljude koji su danas moji prijatelji, pa je i to jedna velika vrijednost ovog projekta", naglasio je. U ovoj luksuzno opremljenoj knjizi poveceg formata svaki proizvodac maslinovog ulja predstavljen je na dvije stranice. Svi tekstovi su na talijanskom, slovenskom, hrvatskom i engleskom jeziku.


Podijeli: Facebook Twiter