Luksuzni jedrenjak u pulskoj luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulsku luku uplovio je jedan od najluksuznijih svjetskih jedrenjaka - "Squall". Registriran u maticnoj luci u George Townu, "Squall" je sagraden 2002. godine u najpoznatijem svjetskom brodogradilištu jedrenjaka "Perini navi" u mjestu Viareggio u Italiji. Vrtoglavih 50 milijuna dolara za izgradnju toga jedrenjaka izbrojio je jedna od najbogatijih biznismena Europe ciji se identitet krije.

Taj morski biser 2002. godine dobio je svjetsku nagradu za najluksuzniji interijer na smotri "International Super Jachts Award". Otad je "Perini navi" proizveo još desetak takvih jedrenjaka, no niti jedan nije bio tako luksuzno opremljen.

"Squall" je dugacak 52,34 metra, širok nešto više od deset metara, gazi pet metara i ima dva jarbola s ukupno 1.441 cetvornim metrom jedara. Pokrece ga motor "caterpillar" od 1.400 konjskih snaga te pri krstarecoj brzini od 13 cvorova ima autonomiju na moru od 3.900 nautickih milja s 43.000 litara goriva.

Interijer je dizajnirala poznata svjetska brodska dizajnerska kuca "Dubois Naval Arhitects". Vlasnik broda i njegovi gosti imaju na raspolaganju vrlo luksuzan apartman od 131 kvadrata, a posada apartman od 86 kvadrata. Nešto manje od 90 kvadrata ima mjesta kormilarnica.

Kako doznajemo "Squall" je u Pulu došao iz Italije ne bi li ukrcao goste i potom krece na dvotjedno krstarenje Jadranom. Tko je na brodu ostaje i dalje nepoznanica. (C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter