Luksuzni apartmani u palaci Bembo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski konzul u Rijeci Fulvio Rustico je za posjeta mjesnoj Zajednici Talijana i Balama najavio nastavak ulaganja talijanske vlade u obnovu kaštela Bembo, koji je prije 13 godina rekonstruiran izvana. Prema njegovim rijecima, iz sredstava namijenjenih uredenju sjedišta talijanskih zajednica za dovršenje obnove kaštela utrošit ce se oko milijun i pol eura.

Talijanska vlada je preko tršcanskog Narodnog sveucilišta i Talijanske unije vec financirala ne samo vanjsku obnovu kaštela, vec i njegovu kupnju za potrebe lokalne Zajednice Talijana.

Kaštel ce se obnoviti samofinanciranjem. Postat ce ogledni, ne samo društveni, vec i povijesni i turisticki objekt venecijanske kulture.

"Time želimo ne samo urediti prostor za potrebe baljanske Zajednice Talijana, vec i pomoci Opcini u revitalizaciji starog gradica", rekao je aktivistima Zajednice Talijana Rustico.

Predsjednica Zajednice Talijana Rosanna Berné je napomenula da ce obnovljeni kaštel u konacnici imati 1.200 kvadrata korisnog prostora. Prizemni dio, u kojem je nekad bila diskoteka, bit ce namijenjen mladima. Na cisterni sa stražnje strane kaštela uredit ce se mala ljetna pozornica s internet-barom. Na prvom katu bit ce biblioteka i citaonica s odjelom za istraživanje povijesti Bala i okolice.

Reprezentativna Sala dei signori, s ložom na drugom katu, dobit ce svoj nekadašnji venecijanski štih. Tu ce se održavati svecane predstave, konferencije i drugi sadržaji, cemu je bila namijenjena i u vrijeme kada je izgradena izmedu dviju obrambenih kula na ulazu u povijesnu jezgru.

Na trecem katu bit ce sjedište Zajednice Talijana i prostor za rad njenih sekcija. U potkrovlju, s kojeg puca pogled na baljansku rivijeru i južni dio zapadne obale Istre, umjesto prije planiranih uredskih prostora za najam uredit ce se tri reprezentativna apartmana, cijim ce se iznajmljivanjem pokrivati troškovi zgrade.

Svi ce prostori biti opremljeni antiknim namještajem, a osoblje ce biti odjeveno u venecijanske kostime, koje Baljani vec rabe prigodom održavanja svojih fešti. (A. POKRAJAC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter