Luksuzne vile: dobra zarada ili nerentabilno poslovanje?

Vila Lorena
Vila Lorena

"Pretjerana je priča da se na luksuznim vilama može zaraditi. Nisam zadovoljan poslom, vila Angelica je na rubu rentabilnosti", u startu nam se požalio Roberto Fattori, vlasnik spomenute luksuzne vile s pet zvjezdica, otvorene prije deset godina u Oprtlju, u obnovljenom kamenom zdanju starom stoljeće i pol. Glavni je problem, objašnjava, što za luksuzne vile ne postoji posebna kategorizacija koja bi ih izdvojila iz mase kuća za odmor.

- Svaka kuća za odmor može se nazvati vilom. Nije definirano što je vila, a što kuća za odmor. To zbunjuje goste, ruši cijene, a riječ je čak i o nelojalnoj konkurenciji. Kuće se bez ikakvih arhitektonskih kriterija grade po cijeloj Istri, prodaju se novosagrađene kičaste kuće koje se nazivaju istarskim samo zato što su kamene i tu bi struka trebala nešto reći. A naša vila, stara između 150 i 200 godina, rekonstruirana je po svim kriterijima zaštite spomenika kulture, što je u startu poskupjelo projekt za 30 posto. Teško dolazimo do izražaja i dodane vrijednosti zbog problema kategorizacije s jedne strane, te novih kuća koje se prodaju poput vila i to zbunjuje goste. Nisam zadovoljan. Ako je nešto ekskluzivno, trebalo bi biti tako i kategorizirano, kaže naš sugovornik.

Na tržištu vlada kaos

Smatra da bi se iznajmljivači ekskluzivnih objekata trebali udružiti u posebnoj asocijaciji, u čemu bi im trebala pomoći Turistička zajednica Istarske županije, jer na tržištu vlada veliki kaos.

- Kao pojedinac, ne možete se uspoređivati s velikim hotelskim sustavima jer nemate novca da se marketinški probijete poput velikih sustava. Osobno nemam ni vremena time se baviti, veli naš sugovornik te dodaje da ga od minusa "spašavaju" mali obiteljski hotel te nekoliko kuća za odmor i apartmani koji djeluju u sklopu tvrtke Vision.

Vila Angelica ima pet zvjezdica i šest dvokrevetnih soba. Fattori veli da su ove godine snizili cijene da bi je mogli popuniti u špici.

- Bukirani smo samo 4,5 mjeseci i onda zatvaramo. Kada bismo zaračunali amortizaciju, bili bismo u gubitku. S druge strane, agencije uzimaju 20 do 25 posto provizije, što je puno. Kada bi mi ostalo toliko, bio bih presretan, veli Fattori. No, o brojkama nije želio govoriti. Kada je o apartmanima riječ, dodaje da su troškovi niži čim je proizvod jednostavniji. Vila poskupljuje održavanje okoliša, bazena, košnju trave… Fattori zaključuje da bi se ponuda trebala diversificirati, te iz mase jučer izgrađenih objekata izdvojiti one koji imaju arhitektonsku vrijednost.

Potpuno je drugačija priča Alana Naperotića, voditelja dviju luksuznih vila: Elene u Poreču te Lorene u Novigradu. Obje su izgrađene 2014. godine, kada su se počele i iznajmljivati. Lorena ima pet, a Elena četiri zvjezdice, i obje su bukirane do polovice listopada. Lorena je bukirana od 1. travnja jer ima unutarnji grijani bazen i saunu, što znatno produljuje sezonu. Elena je pak popunjena od svibnja. Britanski časopis Telegraph uvrstio je Lorenu na listu top 10 najboljih luksuznih vila za odmor u Europi u 2016. godini, što je vjerojatno doprinijelo boljem bukingu njenih kapaciteta. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter