Luksuzna megajahta u pulskoj luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulsku luku uplovila je megajahta Lady Moura u vlasništvu saudijskog biznismena, šeika Nassera al-Rashida koji je svoju kompaniju sagradio na projektima izgradnje mega struktura u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim arapskim emiratima.

Lady Moura trenutno je na 21 mjestu ljestvice najvecih jahti na svijetu. Duga je 106 metara i vrijedna nekoliko stotina milijuna eura. Sagradena je 1990. godine u njemackom brodogradilištu Blohm & Voss u Hamburgu, a plod je nacrta brodskog dizajnera i arhitekta Luigija Sturchija iz kuce Diana Yacht design iz Italije. Pokrecu je dva dizelska agregata Deutz-MWM od po 6.868 konjskih snaga.

Najveca megajahta na svijetu je 162 metra dugacka jahta Eclipse u vlasništvu Romana Abramovica, takoder sagradena u hamburškom brodogradilištu Blohm &Voss. Brodogradilište se dici i izgradnjom 126,18 metara dugacke jahte Octopus suosnivaca Microsofta Paula Allena koja je takoder unazad nekoliko godina bila u pulskoj luci.

Megajahta Lady Moura do petka ce biti vezana u pulskoj luci odakle krece put Venecije. Navodno bi se na nju trebao ukrcati i sam šeik Nasser al-Rashid. Zanimljivo je da šeikova bivša supruga Mouna Ayoub vlasnica 75 metara dugog jedrenjaka Phocea koji je sagraden 1975. godine u Francuskoj. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter