Luksuzna kuća za odmor ponad doline Mirne


Europska udruga za obiteljski turizam, drugu godinu za redom, provodi izbor za nagradu European Holiday Home Award, za najbolji turistički apartman ili kuću za odmor. U ovogodišnjoj završnici, s objavom rezultata 14. rujna, našlo se i 12 vila iz Hrvatske, od toga čak pet iz Istre. Za prestižne nagrade konkuriralo je 425 objekata iz 18 zemalja, najviše iz Španjolske, a potom iz Hrvatske, odnosno Istre i Dalmacije. Nagrade se dodjeljuju u osam kategorija, a nakon prve faze, stručno povjerenstvo odabralo je po osam finalista za svaku kategoriju. Tako su se u završnici našle Villa Vista u Zamasku, Villa Verudica u Puli, Villa Milica u Šajinima, Villa Vinčenat u Vadediji nedaleko Žminja, House Ulika u Šišanu.

Destinacija pet zvjezdica

Villa Vista, koja najbolje kotira u ovom elitnom društvu, nalazi se u Zamasku u Mjesnom odboru Kašćerga na Pazinštini. Zamask je selo na brdu 396 metara nadmorske visine, nad širokom dolinom poriječja Mirne. Iz Ville Viste s visoka Zamaska prostire se širok pogled na sve strane svijeta koji, za vedrine, seže do dalekih alpskih vrhunaca. Vila nudi smještaj od pet zvjezdica u kojem se spajaju luksuz i moderan dizajn. U prizemlju su, na više od 120 kvadrata, dnevni boravak, blagovaonica s moderno opremljenom kuhinjom, biblioteka i tihi kutak. Na katu su tri prostrane kupaonice i tri spavaće sobe. Središnji dio prizemlja zauzima blagovaonica, osvijetljena, otvorena prostorija s pogledom na dvorište. Kupaonica je namijenjena dugim kupkama i višesatnom dotjerivanju.

Terasa, opremljena do najsitnijeg detalja, ponekad preuzima ulogu blagovaonice u jutarnjim satima. Uz bazen okućnicu čini i vrt s 300 stabala maslina. Villa Vista može primiti šest osoba, a cijene smještaja kreću se od 490 do 790 eura dnevno s minimalnim boravkom od tri do sedam dana, ovisno o godišnjem dobu.

Nominaciju Ville Viste Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre, doživljava kao potvrdu dobrog smjera razvoja turizma u unutrašnjosti. "Očito je da su investitori shvatili da treba graditi luksuzne objekte i razvijati destinacije s pet zvjezdica", kaže Kantaruti. Dodaje da su ovakvi objekti, osim što mogu zadovoljiti goste bolje platežne moći, uvjet za cjelogodišnji turizam. Cilj kojem upravo ovakvi objekti doprinose je da se turisti u brdovitim predjelima Istre, podalje od mora, mogu odmarati tijekom cijele godine.

Razviti batlersku službu

- S ovakvim objektima turizam je u središnjoj Istri dobio novu kvalitetu i dimenziju. Međutim, prostora za poboljšanja još ima. Najveći broj investitora ne živi u blizini, što im otežava skrb o objektu i njihovim gostima, kaže Kantaruti koja smatra da treba razviti batlersku službu, koja će skrbiti o prijemu i odlasku gostiju, njihovim potrebama, o redovnom održavanju objekta. Tada će od turističke ponude u ovakvim objektima koristi imati više osoba, a ne samo investitori i vlasnici kuća za odmor. (M. RIMANIĆ, foto Villa Vista ZAMASK)


Podijeli: Facebook Twiter