Luksuzna jahta Vertigo Ruperta Murdocha u Valdibori

Vertigo u moru ispred Rovinja (A. POKRAJAC)
Vertigo u moru ispred Rovinja (A. POKRAJAC)

U rovinjskoj sjevernoj luci Valdibora usidrila se najnovija luksuzna jahta Vertigo, u vlasništvu američko-australskog magnata Ruperta Murdocha. Dugačka 68 metara i teška 700 tona, izgrađena je kao spoj modernog i klasičnog. Zbog visokih maritimnih performansi i gradnje po najvišim standardima, pruža udobnost i sigurnost za goste i posadu za vrijeme dužih putovanja i u plovidbi oceanima.

Na dva visoka jarbola može naime razviti jedra od 5.330 kvadrata, a za pogon služe joj i dva motora od po 1.400 konjskih snaga.

Osmislio ju je poznati britanski dizajner Philippe Briand, koji je dizajnirao i prethodnu Murdochovu jahtu. Za interijer je bio zadužen Christian Liaigre. Izgradila ju je novozelandska tvrtka Alloy Yacht i po veličini je sedma ikad napravljena jahta s jedrima. Nakon što je izgrađena, prošle je godine pokupila najveće svjetske nagrade. Nagrađena je s The World Superyacht Awards za najbolju jahtu s jedrima, a potom je dobila i Showboat Design Award za najbolji dizajn.

Koliko je luksuzno opremljena pokazuje podatak da je konstruirana s apartmanima i brojnim sadržajima za samo 12 gostiju. Po tome je nadmašila prvu jahtu bogatog medijskog mogula sličnih karakteristika Rosehearth, koju su osmislili isti, Murdochu omiljeni dizajneri. Nalazi li se na jahti i sam Murdoch, nismo uspjeli saznati. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter