Lukšic: Platit cemo milijun, a ne 6,6 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preoblikovanje nogometnog kluba Istra 1961 iz sportskog u dionicko društvo bila je tema konferencije za novinare u utorak koju su u komunalnoj palaci održali procelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšic i procelnik ureda Grada Pule Bernard Zenzerovic.

Kako su rekli, sazvana je da bi se pojasnile nejasnoce oko preoblikovanja te demantirale tvrdnje da ce Grad za taj proces platiti 6,6 milijuna kuna gotovog novca.

- Temeljni kapital u slucaju NK Istre iznosi 2,8 milijuna kuna. Grad ce platiti milijun kuna u gotovini, dok ce ostatak od 1,8 milijuna kuna ici kroz prava korištenja stadiona, rekao je Lukšic opovrgavajuci na optužbe da Grad u temeljni kapital ulaže 2,8 milijuna kuna.

Kazao je i da nije istina da ce Grad platiti 3,8 milijuna kuna PDV-a koje duguje NK Istra u državni proracun.

- Zakon dozvoljava da se tih 3,8 milijuna kuna duga prenese na lokalnu samoupravu, odnosno Grad Pulu, koji ce taj iznos potom pretvoriti u udio u vlasništvu, pojasnio je.



Dakle, zakljucio je, Grad ce za preoblikovanje kluba platiti samo onih milijun kuna gotovine za temeljni kapital, a ne 6,6 milijuna. Što se tice izravnavanja pasive i aktive od 20 milijuna kuna, Lukšic je pojasnio da bez toga ne bi bila moguca privatizacija, a peglanje bilance ce se provesti u obliku davanja prava na korištenje stadiona na 25 godina.

- To ne znaci da preuzimamo dug kluba, vec nudimo mogucnost da vjerovnici svoja potraživanja naplate kroz vlasnicke udjele u klubu, rekao je Zenzerovic.

Na pitanje što ce se dogoditi ako jedan od vjerovnika odbije takav nacin placanja svojih potraživanja, Zenzerovic je kazao da vjeruje da to nikom nije u interesu. Na pitanje hoce li Grad zadržati dionice kluba (ako ih ostane nakon poziva vjerovnicima) Zanzerovic nije htio spekulirati, vec je rekao da ce se o tom naknadno odlucivati.

Na prezentaciji preoblikovanja receno je medu ostalim da sudjelovanje u temeljnom kapitalu ne znaci i obvezu financiranja operative kluba. Takoder, istaknuto je da davanje stadiona na korištenje ne znaci da je klub vlasnik stadiona, vec da to ostaju Grad i JU Pula sport.

Utvrdeno je i da ce NK Istra Pula sportu godišnje placati troškove i održavanje dijela stadiona od 386.400 kuna uvecano za PDV.


Podijeli: Facebook Twiter