Luksemburški premijer Juncker podnio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker podnio je u četvrtak ostavku zbog špijunskog i korupcijskog skandala koji je uzdrmao tu malenu zemlju poznatiju po imućnim bankarima nego po političkim intrigama, javljaju agencije.

Parlamentarna istraga pokazala je da je luksemburška tajna služba protuzakonito prisluškivala političare i javne osobe, kupovala automobile za privatnu upotrebu i primala mito i usluge u zamjenu za pristup utjecajnim dužnosnicima.

Juncker, premijer od 1995., podnio je ostavku Velikom vojvodi Henriju koji je, kako pišu tamošnji mediji, i sam upleten u špijunsku aferu. Ostavka vlada bila je neizbježna nakon što su mlađi koalicijski partneri povukli svoju potporu u znak prosvjeda protiv Junckerove očite nemoći da ukroti tajne službe koje su se otele kontroli.

Juncker je predložio održavanje izbora u listopadu, sedam mjeseci prije redovitog roka u svibnju 2014. Juncker je kazao da namjerava izići na izbore, ali da ne želi li ponovno biti premijer. On je među zemljama članicama EU-a najdulje obnašao premijersku dužnost. Njegova kršćansko-socijalna stranka (CSV) sazvala je za četvrtak navečer izvanredni kongres. Ta stranka desnog centra, na vlasti od svog utemeljenja 1944., osim kraćeg razdoblja u oporbi 1970-ih, dominira političkim životom zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter