Luko Paljetak proslavio 70. rođendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promocijom dviju knjiga "Književna kritika o Luku Paljetku 1965.-2012." u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, književnik i akademik Luko Paljetak proslavio je sinoć 70. rođendan u jedinstvenom ambijentu atrija Kneževa dvora u Dubrovniku.

Govoreći o samim knjigama, koje je tijekom dvije godine sabrala i uredila Anamarija Paljetak, lektor Antun Česko naveo je kako izdanje sadrži 354 priloga 179 kritičara koji su se ogledali u ocjeni Paljetkova pjesničkog i književnog rada.

"Zanimljivo je da nijedno njegovo djelo nije bilo prešućeno, što je bila česta praksa, već su kritičari ili hvalili ili nisu prihvaćali Paljetkova djela. Od šesdesetih godina sve do danas Paljetak je vodeći u hrvatskom pjesništvu, posebno kao najveći sonetist hrvatske književnosti svih vremena", istaknuo je Česko.

Dramaturg i jedan od autora kritika Davor Mojaš kazao je da ta knjiga nije samo zbirka kritika o djelu jednog književnika nego i zbor prinosa kritičara, književnika i novinara kojima je povremeno ili redovito Luko Paljetak bio temom.

Ovo je moguća skica antologije hrvatske književnosti, galerija Paljetkovih i naših suvremenika, kazao je Mojaš, dodavši kako se "i sam iznenadio" s nekim svojim kritikama, s kojima je na kraju 'uglavnom zadovoljan'.

Akademik Paljetak zahvalio se zaslužnima za objavu dvostrukog izdanja, a zahvalu je uputio i kritičarima.

Oni koji su me najmanje hvalili zaslužuju moju najveću pohvalu, jer su mi, baš kao u Bergmanovu filmu "Divlje jagode", na raskrižju pokazali kamo ne treba otići, kazao je Paljetak, sjetivši se usput i latinske izreke "kritičar mojih kritičara moj je prijatelj".

Luko Paljetak rodio se u Dubrovniku u kojem živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na zadarskom Filozofskom fakultetu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vrstan je prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Stalni je član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Mnoge od njegovih pjesama, poput "U svakom slučaju te volim" i "Na Stradunu", postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter