Lukin prvi El Classico na Camp Nou 7. listopada!

(D. SOPTA/CROPIX)
(D. SOPTA/CROPIX)

Luka Modrić debitirao je za hrvatsku nogometnu reprezentaciju u Baselu 1. ožujka 2006. godine u prijateljskoj utakmici protiv Argentine. Osim što će debi među "kockastima" pamtiti po pobjedi nad "gaučosima" (3:2), Luka je te srijede na St. Jakob Parku prvi i jedini put igrao protiv Lionela Messija, tada devetnaestogodišnjeg "čuda od djeteta", a danas najboljeg igrača na svijetu.

Teško je reći sjeća li se Lionel Messi Modrićeva debija za reprezentaciju, ali i Leo će jamačno zauvijek pamtiti tu utakmicu protiv Hrvatske u kojoj je postigao prvi pogodak za najbolju argentinsku momčad. Uzimajući u obzir da je Lukin transfer u Real gotova stvar, uskoro ga očekuju novi obračuni s Messijem.

Budući da Lukina razina tjelesne spreme trenutno ne zadovoljava visoke Mourinhove kriterije, njegov nastup u prvom ovosezonskom "El Classicu" u okviru španjolskog Superkupa ovog četvrtka (23. kolovoza) je nemoguća misija. Puno je izglednije da će Modrić dobiti priliku nadigravati se s Messijem tek 7. listopada na Camp Nou u okviru sedmog prvenstvenog kola.

Španjolski mediji u svakom slučaju računaju s Modrićem kao važnim igračem novog Reala koji u sezoni što je na početku najavljuje pohod na sva četiri moguća trofeja. S obzirom na kvalitetnu širinu  igračkoga kadra Josea Mourinha, AS se pozabavio mogućim Modrićevim ulogama u veznoj liniji, okosnicu koje su prošle sezone činili Xabi Alonso, Sami Khedira i Mesut Özil.

U generalnoj ocjeni Modrićeva nogometna opusa stoji da "Modrić posjeduje sjajne razigravačke sposobnosti, stoga bi se najbolje snašao na poziciji ofenzivnog veznog. Modrićeva virtuoznost u razigravanju je sjajna, a usto dribla, mijenja ritam utakmice u sekundi i dijeli milimetarski točna dugačka dodavanja. Usto, izvodi jedanaesterce i slobodne udarce, što je samo još jedan dodatan plus za madridsku momčad. No, ipak, od Modrića će se tražiti malo više golova u odnosu na prošlu sezonu (pet golova za Tottenham)."

Uzimajući u obzir Mourinhovu filozofiju igre, Modrić može igrati ili umjesto Khedire, ili umjesto Xabija Alonsa, ili umjesto Özila. U postavi s Özilom i Xabijem Alonsom bio bi to vrlo ofenzivni Real, ali činjenica je da "plavokosi anđeo" može pokriti i mjesto zadnjeg veznog, koja mu je bila prirodna pozicija u "Spursima". Za razliku od Khedire, Modrić može s te pozicije predvesti kvalitetnu kontru.

Budući da je krajem prošle sezone Xabija Alonsa sustigao umor, Modrić kvalitetno može popuniti i njegovu poziciju. Tada bi mogao igrati nešto ofenzivnije s obzirom da bi mu leđa pokrivao Khedira. Kad je u pitanju Özil, njemački veznjak je prošle sezone pokazao da ima svojih uspona i padova, odnosno da zna igrati po sistemu toplo-hladno. Modrić bi i njega mogao kvalitetno zamijeniti.

Štoviše, Hrvat bi na njegovoj poziciji bio bolje rješenje sa svojim brzim, dubinskim proigravanjima prema Cristianu Ronaldu i Karimu Benzemi. Modrić je u svakom slučaju upotrebljiviji kad je bliže protivničkim vratima. (Marko CVIJANOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter