Lukaku ugasio Vatrene: Belgija - Hrvatska 2:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je na stadionu u Maksimiru susret pretposljednjeg, 9. kola skupine A kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo od Belgije s 1:2 (0:2) te tako izgubila sve izglede za osvajanje prvog mjesta u skupini i izravan plasman u Brazil.

Hrvatska je doživjela tek treći poraz na domaćem terenu u kvalifikacijama, prethodna dva pretrpjela je od Engleske u rujnu 2008. (1:4) te Škotske u lipnju ove godine (0:1). Kolo prije kraja natjecanja u skupini Belgija ima 25 bodova, osam više od Hrvatske, te je postala 12. reprezentacija koja je osigurala plasman u Brazil, dok će Hrvatska za četiri dana u Glasgowu protiv Škotske morati pobijediti da bi bila sigurna da će nastupiti u dodatnim kvalifikacijama koje će se igrati 15. i 19. studenoga.

Izostanak kažnjenih Darija Srne i Josipa Šimunića, loše ozračje oko reprezentacije, kiša koja je padala cijelo vrijeme utakmice i slab posjet na stadionu Maksimir, na kojemu se po prvi puta moglo dogoditi da je bilo više gostujućih navijača, bili sue uvertira utakmice u kojoj su Belgijanci proslavili plasman na SP, a Hrvatska ostala u neizvjesnosti.

Katastrofalne pogreške hrvatskih igrača u prvom dijelu i snaga belgijskog napadača Romelua Lukakua, koji je sam s dva pogotka porazio naše, rezultirali su i drugim domaćim porazom domaće reprezentacije u ovim kvalifikacijama. Koliko će poraz od Belgije naštetiti izabranicima Igora Štimca znat će se tek krajem večeri, kada budu poznati rezultati utakmica iz ostalih skupina u borbi za izbjegavanje pozicije najgore druge reprezentacije koja neće u baraž.

Susret je započeo sjajnom prilikom Perišića koji u 2. minuti na ubačaj Rakitića neometan s deset metara puca pored vrata. Hrvatska reprezentacija je odlučno ušla u utakmicu, no u 15. minuti Belgijanci su došli do vodstva zahvaljujući neshvatljivoj pogrešci Perišića, koji je u svojoj polovici doslovce predao loptu Defouru, koji odmah upošljava nečuvanog Lukakua. Crnoputi belgijski napadač prošao je i Pletikosu i lako zabio za vodstvo gostiju.

Pogodak primljen iz velike pogreške posve je zaustavio hrvatsku igru i uslijedio je period velike nervoze i pogrešaka. Belgijanci su u 28. minuti mogli povećati vodstvo, no udarac glavom Fellainija iz blizine jedva je obranio Pletikosa. U 38. minuti gosti su poveli s 2:0 nakon još jedne velike pogreške hrvatske obrane i brzog protunapada u kojem je ponovno Lukaku na centru igrališta prevario Ćorluku, potom ga nije uspio zaustaviti niti Kovačić, a ni Pletikosa, koji je prvi udarac obranio, ali ne i drugi.

U sudačkoj nadoknadi Mandžukić je imao sjajnu priliku, no njegov udarac glavom brani Courtois, a kako je iznad Maksimira tada uslijedio jaki pljusak, dosta je hrvatskih navijača već u poluvremenu napustilo stadion.

U drugom dijelu odmah je ušao Kalinić umjesto Perišića, a to je rezultiralo s dva opasna udarca Kalinića i Strinića, koje je belgijski vratar obranio. To je bilo sve od hrvatskih napada u sljedećih pola sata utakmice, koja se, po sve jačoj kiši, pretvorila u "uspavanku". U 78. minuti udarac Fellainija iz velike blizine brani Pletikosa, u 80. minuti je probao Vida glavom s pet metara, no udarac je otišao pored vrata.

U 83. minuti konačno je "pala" belgijska obrana nakon što je udarac Kalinića iz blizine obranio Courtois, a na odbijenu loptu natrčao Kranjčar i zakucao je u mrežu. U 89. minuti dogodila se dvojbena situacija u belgijskom kaznenom prostoru, no start vratara Belgije nad Mandžukićem engleski sudac Webb nije vidio kao kazneni udarac.

Završni pritisak Hrvatske nije urodio plodom i Belgija je na Maksimiru proslavila prvi plasman na veliko natjecanje nakon 12 godina.

Utakmici na Maksimiru nazočio je i belgijski premijer Elio di Rupo, a prije početka susreta minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom bivšemu predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću.

Pred 16.000 gledatelja na stadionu Maksimir sudio je Webb iz Engleske.

Strijelci: 0:1 Lukaku (15), 0:2 Lukaku (28), 1:-2 Kranjčar (83)

HRVATSKA: Pletikosa, Strinić, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko, Vida, Kovačić (Vukojević, 65),Perišić (Kalinić, 46), Rakitić (Kranjčar, 76), Modrić, Mandžukić.

BELGIJA: Courtois, Alderweireld, Van Buyten, Vertonghen, Lombaerts, Defour (Dembele, 83), De Bruyne (Mirallas, 65)Fellaini, Hazard, Witsel, Lukaku (Chadli, 68) (Hina, foto D. KRAJAČ, R. GORŠIĆ, G. MEHKEK, N. DUGI/CROPIX)

Sedmero privedenih nakon utakmice

Sedmorica navijača privedena su večeras u policiju nakon nogometne utakmice Hrvatska - Belgija na stadionu u Maksimiru, većina njih zbog pijanstva i kršenja javnog reda i mira, izvijestila je zagrebačka policija.

Iz PU zagrebačke navode da prije, za vrijeme i neposredno nakon utakmice, u kojoj je hrvatska reprezentacija izgubila od belgijske momčadi 2:1, nije bilo većih incidenata ni tučnjave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter