Lukacicevi moteti Musica Sacre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni drugi u nizu koncerata Dvigrad festivala, medunarodnog festivala rane glazbe se zbog prijetnje kiše nije održao na maticnoj pozornici u bazilici sv. Sofije u Dvigradu vec je održan u kanfanarskoj crkvi sv. Silvestra.

Ipak, intimna atmosfera crkve te savršena akustika koju ovaj prostor nudi, koncertu su dale posebnu car te su glasovi sopranistice Monike Cerovcec, te alta Martine Borse uz pratnju Marija Penzara na cembalu došli do veceg izražaja.

Festivalski ad hoc ansambl Musica Sacra, predvoden Penzarom predstavio je djela Ivana M. Lukacica, dirigenta i orguljaša koji je stvarao svoju glazbu u 17. stoljecu i jedan je od najznacajnijih skladatelja hrvatske glazbene prošlosti.

Za nastup u Kanfanaru iz zbirke moteta «Sacrae cantiones» za jedan do pet glasova, koje je jedino Lukacicevo poznato djelo, objavljeno u Veneciji 1620. godine, Musica Sacra je odabrala sljedece skladbe - Suscpiat Dominus, Dominae, quinque talenta, Sicut cedrus, Cantabo Domino, Benedic Domine, Orantibus in colo isto, Cantate Domino, Osculetur me, Trahe me post te, a kraj programa obilježili su sa Sancta et Immaculata te Sancta mei.

Dvigrad festival se nastavlja danas s pocetkom u 21.30 sati u Dvigradu u bazilici sv. Sofije. Nastupa francuski Trecanum predvoden Etienom Stoffelom s programom »Monodijska i polifonijska glazba od srednjega vijeka do XIV. stoljeca».


Podijeli: Facebook Twiter