Lukač: Organizirani kriminal u BiH poput Cosa Nostre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini je toliko ojačao da po svom djelovanju i surovim metodama ni malo ne zaostaje za mafijaškim organizacijama poput Cosa Nostre, upozorio je u petak visoki bosanskohercegovački policijski dužnosnik Dragan Lukač.

Ovaj dugodišnji policajac, koji trenutačno obnaša dužnost ravnatelja Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, kazao je novinarima u Sarajevu kako su kriminalci u BiH toliko ojačali da bi se i on mogao naći na njihovoj meti.

"Nadam se da neću završiti kao Jozo Leutar", kazao je Lukač aludirajući na nikada razjašnjeno ubojstvo nekadašnjeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH, počinjeno 1999. godine.

Leutar je preminuo od ozljeda nastalih eksplozijom bombe postavljene u njegov službeni automobil u Sarajevu u ožujku 1999. Jedna od nepotvrđenih verzija o tom atentatu je kako je on bio žrtva organiziranog kriminala.

Ravnatelj federalne policije je istaknuo kako ga takve prijetnje ne straše te kako je iznoseći ovo upozorenje samo želio istaknuti kakve je razmjere poprimio organizirani kriminal u njegovoj zemlji.

Lukač je kazao kako su organizirane kriminalne skupine uznemirene istragom koju je federalni MUP intenzivirao pokušavajući otkriti počinitelje velike pljačke pošiljke novca UniCredit banke, počinjene u listopadu 2010. godine na području Gruda.

Tada je ukradeno oko 7,2 milijuna konvertibilnih maraka (3,68 milijuna eura). Ta pljačka nikada nije razjašnjena, a Lukač tvrdi kako su istražitelji sada na sigurnom tragu počinitelja. "Uvjeren sam da ćemo otkriti tko je to učinio", kazao je Lukač.

Upozorio je i na činjenicu kako postoje sve vidljivije sprege organiziranog kriminala i politike. Kriminalne skupine, kako je kazao, pokušavaju svojim političkim vezama ishoditi imenovanje osoba koje su im bliske na odgovorna mjesta u policijskim i sigurnosnim agencijama, što bi ozbiljno moglo kompromitirati njihovo djelovanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter