Luka Pula: Vlada spremna kompenzirati zemljište

(Arhiva)
(Arhiva)

Polako se počinje raspetljavati zavrzlama vezana uz komunalno poduzeće Luka Pula, koje od države potražuje više od 250 milijuna kuna za obeštećenje pomorskog dobra u svome vlasništvu.

Podsjetimo, pulsko je brodogradilište Gradu dugovalo komunalnu naknadu. S obzirom na to da je tada Uljanik bio državna firma, a Luka Pula sastavni dio škvera, Uljanik, odnosno država odlučila je Gradu predati upravljačka prava i vlasništvo nad tom tvrtkom, uključujući i obalu, odnosno pomorsko dobro i time kompenzirati dug. To je učinjeno, a Grad je postao vlasnik tvrtke Luka Pula.

Međutim, nakon nekoliko godina DORH, dakle opet država, je na pomorsko dobro u vlasništvu Luke Pula pokušao upisati državu kao vlasnika. Na tu se činjenicu Luka Pula žalila i zatražila od države obeštećenje i ponudila kao opciju zamjenu zemljišta. Luka Pula je ponudila zamjenu pomorskog dobra u slobodnoj zoni za zemljište na sjevernoj strani Pulskog zaljeva u bivšem vojnom području na Vallelungi.

Država je dosad mudro šutjela o tom zahtjevu. No, čini se da se stvari polako počinju razvijati u korist Grada. Najbitnije je da Vlada RH želi ovaj slučaj riješiti, i to upravo kompenzacijom zemljišta. To nam je za svog posjeta Puli nedavno potvrdio i resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

- Stvar je dosta komplicirana jer je zemljište poduzeća Luka Pula koje je na pomorskom dobru ušlo u temeljni kapital društva. Stoga se o svemu tome mora očitovati najprije DORH i potom Agencija za upravljanjem državnom imovinom. O tome sam razgovarao s gradonačelnikom Borisom Miletićem i s ministrom turizma Darkom Lorencinom. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da u Vladi postoji volja da se taj problem riješi i da bi ovakav model zamjene zemljišta bio dobar za Grad Pulu, izjavio je ministar Hajdaš Dončić. (C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter