Luka Pula tuži državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska tvrtka Luka Pula tužit ce državu ako se u što skorijem roku ne utvrde granice pomorskog dobra i to poduzece ne obešteti za skoro 247 milijuna kuna. Zakljucak je to direktora Luke Pula Dalibora Suljevica nakon sastanka s gradonacelnikom Borisom Mileticem i opcinskim državnim odvjetnikom Aleksandrom Puhom.

Tvrtka je smještena uz istocnu obalu u Pulskom zaljevu, gdje posjeduje 11 hangara i skladišta te zemljište ukupne površine 50 tisuca kvadrata. Suljevic kaže da se vec 3 godine vodi spor o pomorskom dobru te da to koci razvitak tvrtke.

- Državno odvjetništvo, odnosno država, želi zemljište koje je u našem vlasništvu upisati kao pomorsko dobro. S time se slažemo, no valja najprije vidjeti u kojem ce obimu država obeštetiti vlasnika. Temeljni kapital Luke Pula iznosi oko 50 milijuna kuna, a tržišna vrijednost nekretnina koje država želi oduzeti Gradu iznosi nešto više od 246 milijuna.



I dok Europa jamci pravo privatnog vlasništva, u Puli se zakon ocito provodi na nešto drugaciji nacin, tvrdi Suljevic.

- U slucaju da državno odvjetništvo, odnosno sud, upiše pomorsko dobro na te nekretnine, a da nas prije toga država ne obešteti u zakonski propisanom postupku izvlaštenja, Luka Pula ce tužiti državu medunarodnom sudu u Strasbourgu.

Mišljenja smo da bi država najradije željela upisati pomorsko dobro a da pritom ne potroši ni kune. E, pa to ovoga puta nece moci jer je zakon tocno odredio proceduru. Sadašnja tržišna vrijednost nekretnina u našem vlasništvo iznosi skoro 247 milijuna kuna. Toga se necemo odreci tako lako, zakljucio je Suljevic. (C. B. GALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter