Luka Burilović novi predsjednik HGK

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vratiti ugled i povjerenje Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), poboljšati njezine usluge, ojačati njenu ulogu u kreiranju gospodarske politike, neke su od mjera iz programa rada novoizabranog predsjednika HGK Luke Burilovića.

Burilović je za predsjednika HGK u mandatnom razdoblju 2014. do 2018. izabran na današnjoj skupštini Komore, a mandat mu počinje 1. travnja. U drugom krugu glasovanja Burilović, predsjednik Uprave Sladorane Županja, dobio je 41 glas, a njegov protukandidat Damir Kuštrak, izvršni potpredsjednik koncerna Agrokor za izvozna tržišta, 30 glasova članova skupštine.

Skupština HGK o predsjedniku je odlučivala između četiri kandidata, uz Burilovića i Kuštraka, kandidati su bili i Vladimir Ferdelji i Zlatko Hodak.

Burilović je u izjavi novinarima nakon izbora kazao da je sada najvažniji cilj vratiti ugled HGK-u. Kazao je i da ne misli uvesti dobrovoljno članstvo u HGK-u. Bitnim je naglasio da članice za članarinu koju plaćaju moraju dobiti adekvatnu uslugu, a radit će se i na poboljšanju usluga Komore te otvaranju paleta novih usluga.

"Hrvatska u ovim kriznim vremenima treba snažnu gospodarsku komoru, a predsjednik te komore treba biti neovisan stručnjak, izuzet od bilo kakvih utjecaja pojedinaca, grupa, velikih koncerna i politika", poručio je Burilović u izjavi novinarima kao i na skupštini na kojoj je predstavio svoj program. Kazao je da ne aludira ni na koga te naglasio kako "predsjednik Komore ne smije biti na skrivenoj plaći članica komore, već se mora posvetiti isključivo radu u Komori".

Meni je sada cilj raditi za interes članica, malih, velikih, srednjih poduzeća i to je nešto čemu ću težiti u budućnosti, rekao je.

Upitan koji će biti njegovi prvi koraci Burilović je kazao da sada treba napraviti 'clean start' kako bi se vidjelo kakvo je stanje i napravio daljnji plan. Mora se raditi na financijskoj konsolidaciji i reorganizaciji Komore, što ne znači nužno otpuštanje ljudi, već ljude treba usmjeriti u pravom smjeru, istaknuo je.

Na pitanje da li je razočaran ishodom glasanja Damir Kuštrak je rekao kako nije, čestitao je pobjedniku i poželio mu puno uspjeha u radu.

Burilović (rođen 1966. godine u Lipovcu), od siječnja 2008. predsjednik je Uprave županjske Sladorane u kojoj je od 2006. do 2008. bio zamjenik predsjednika Uprave, a od travnja 2004. do veljače 2006. bio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter