Luganigada: Pobjednik Valter Marušić

24. Luganigada i 6. Kroštulada u Marušićima znače - feštu (D. ŠIŠOVIĆ)
24. Luganigada i 6. Kroštulada u Marušićima znače - feštu (D. ŠIŠOVIĆ)

Valter Marušić napravio je najbolje kobasice, a Orieta Marušić najbolje kroštule na ovogodišnjoj tradicionalnoj marušićanskoj fešti - 24. Luganigadi i 6. Kroštuladi, održanoj minule subote u Domu kulture u Marušićima, u organizaciji ovdašnjeg Mjesnog odbora te Turističke zajednice grada Buja.

Na završnici Luganigade predstavljeno je 13 uzoraka domaćih istarskih kobasica, koji su prethodno prošli filter kvalifikacijskih luganigada održanih širom Bujštine. Kroz te je kvalifikacije prošlo stotinjak proizvođača, pa je završnica u Marušićima bila smotra najboljih među najboljima. Stoga je i cijeli postupak ocjenjivanja bio vjerodostojan i vrlo transparentan: žiri se sastojao od čak 22 kušača, koji su na licu mjesta, pred publikom, kušali sve uzorke te na svojim ocjenjivačkim listićima rangirali pet po njihovu mišljenju najboljih uzoraka.

Bodovi sa svakog listića zatim su javno čitani i upisivani u veliku tabelu, zatim je prema broju bodova utvrđen plasman, i tek onda je obznanjeno koje ime stoji iza kojeg rednog broja kušanih uzoraka i koji su među njima pobjednici odnosno najbolji.

Uz pobjednika Valtera Marušića, koji je zlatnu plaketu i prijelazni pobjednički pehar zaslužio osvojivši 64 boda, drugo mjesto osvojio je David Šav s 61 bodom, a treće Andrea Štokovac s 57 bodova. Njihove su se kobasice tijekom zbrajanja bodova napeto borile za pobjedu i visinom svojih ocjena vidno odskakale od ostalih, dok je četvrtoplasirana kobasica dobila upola manje bodova u odnosu na trećeplasiranu.

Sličnom su metodom ocjenjivane i kroštule, samo što je kod njih bilo deset ocjenjivača, a 21 uzorak. I kod kroštula je borba za prvo mjesto bila vrlo napeta, pa je na kraju Orieta Marušić sa 16 bodova zasjela na prvo mjesto, dok je drugoplasirana bila Rita Ivančić s 15 bodova, a treće su mjesto sa 14 bodova podijelile Doriana Bernobić i Sonja Primožić. Da sve bude još transparentnije, odmah nakon proglašenja pobjednika i publika je mogla kušati sve izložene uzorke, koji su još uvijek bili na stolu, i uvjeriti se zaslužuju li doista najbolje ocijenjene kobasice i kroštule osvojena priznanja. Fešta je zatim nastavljena podjelom megafritaje s kobasicama, te druženjem, glazbom, plesom i zabavom do kasno u noć. (Davor ŠIŠOVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter