Lufthansa pristala na kompromis sa štrajkašima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lufthansa je  ponudila trajne ugovore nekim pripadnicima privremeno zaposlenog kabinskog osoblja ne bi li tako završio štrajk koji je doveo do otkazivanja više od tisuću letova i tog njemačkog avioprijevoznika stajao više od deset miljuna eura.

"Nadamo se da će taj korak pomoći (sindikatu) UFO-u da nam se pridruži u konstruktivnim pregovorima, kako bismo došli do konkurentne strukture plaće za kabinsko osoblje", rekao je glavni direktor Lufthanse Christoph Franz.

Kompromis je ostvaren ka dsu se obje strane pristale naći na pregovorima jer je treći štrajk u osam dana, i to dosad najveći, doveo do velikih poremećaja u redu letenja u Njemačkoj.

Lufthansa želi smanjiti troškove ne bi li do 2014. ostvarila plan povećanja godišnje zarade za milijardu i pol eura, pa se dugo opirala zahtjevu sindikata da povisi plaću za pet posto i da odustane od angažiranja vanjskih tvrtki.

Avioprijevoznik je u petak objavio da neće više angažirati osoblje koje na privremenoj bazi zapošljava tvrtka Aviation Power. Tim će radnicima u idućoj godini biti ponuđen stalan posao u sklopu Lufthansine grupe. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter