Lufthansa otkazuje 600 letova zbog štrajka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lufthansa, najveći njemački avioprijevoznik, priopćila je da je otkazala oko 600 letova, otprilike trećinu svojih letova, u četvrtak zbog planiranog štrajka djelatnika javnog sektora diljem zračnih luka u zemlji.

Sindikat Verdi pozvao je zemaljsko osoblje, nosače prtljage i djelatnike na održavanju na gotovo svim njemačkim velikim aerodromima na štrajk tijekom jutarnje smjene u četvrtak.

Cilj sindikata je povećati pritisak na vladu uoči trećeg kruga pregovora o plaćama koji bi trebao početi krajem mjeseca. Taj štrajk dio je šire akcije djelatnika javnog sektora.

Sindikati traže rast plaća za 3,5 posto plus dodatnih 100 eura mjesečno za oko 1,2 milijuna djelatnika javnog sektora, što bi ukupno bio rast od 6,7 posto. Vlada kaže da je voljna prihvatiti rast plaća, ali da su zahtjevi previsoki.

Lufthansa, koja četvrtkom obično ima oko 1.800 letova, priopćila je da otkazuje gotovo sve svoje domaće letove koji su trebali poletjeti tijekom jutarnje smjene, što znači do podneva, te da će dugi letovi također biti pogođeni.

Sindikat navodi kako očekuje da će samo u zračnoj luci u Frankfurtu u štrajku sudjelovati oko 1.400 ljudi. Štrajk će pogoditi zračne luke Koeln-Bonn, Duesseldorf, Hamburg, Hannover i Stuttgart, kao i Muenchen i Frankfurt.

Druge zrakoplovne tvrtke su priopćile da putnici mogu očekivati kašnjenja i otkazivanje letova.

Lufthansa procjenjuje da će je štrajk koštati milijune eura. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter