Lufthansa otkazala dvije trecine letova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Piloti Lufthanse trebali bi u ponedjeljak zapoceti cetverodnevni štrajk. Organizirani u sindikat Vereinigung Cockpit, zahtijevaju sigurnost placa i radnih mjesta, a strahuju da bi uprava kompanije mogla prebaciti dio svojih poslova tvrtkama-kcerima, odnosno podružnicama kao što su Austrian Airlines ili Lufthansa Italia, gdje su place zaposlenih niže nego u maticnoj kompaniji.

Ocekuje se da ce štrajkati više od cetiri tisuce pilota. Njemacki ministar prometa Peter Ramsauer zatražio je da obje strane ponovno sjednu za stol i pokušaju pronaci rješenje nakon što su pregovori u petak obustavljeni. U upravi Lufthanse procjenjuju da ce štrajk koštati oko 100 milijuna eura, u što nije uracunat moguc pad prodaje karata te moguca šteta za ugled kompanije.

Osim Lufthanse, zbog štrajka pilota probleme bi mogle imati i zrakoplovne kompanije koje s njom suraduju, njih više od 20. Prema CNN-u, Lufthansa je otkazala dvije trecine letova planiranih od ponedjeljka do cetvrtka. O kolikom se potencijalno problemu radi, jasno je zna li se da Lufthansa leti u više od 80 država svijeta.

Lufthansa je na svojoj internetskoj stranici www.lufthansa.com zbog najavljenog štrajka pilota objavila popis neotkazanih letova za sljedeca cetiri dana, odnosno do cetvrtka 25. veljace, do kada bi štrajk trebao trajati.

Svatko tko Lufthansom leti iz Hrvatske može stanje svojih letova provjeriti na telefonskom broju 062-220-220. Na informacijama Zracne luke Zagreb kazali su nam da nisu dobili nikakvu obavijest Lufthanse vezanu uz najavljeni štrajk. Lufthansin štrajk ne utjece na putnicki promet Croatia Airlinesa koji se odvija redovno, a prema obavijestima Zracne luke Zagreb za sada je iz Zagreba otkazan poslijepodnevni let Lufthanse u Frankfurt.


Podijeli: Facebook Twiter