Ludi Car-puccino

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkad je krenula pomama za ekološkim automobilima, nagledali smo se svih vrsta alternativno pogonjenih vozila – od onih na destilat piljevine, do onih koji koriste metan iz kravlje balege. Ipak, ovo je prvi put da vidimo ekološki koncept koji pogone zrna kave.

Da, dobro ste procitali, kava, osim što ima moc sprijeciti vas da zaspete na tipkovnici, može pogoniti i vaše vozilo. Doduše, po aktualnim tržišnim cijenama, to nije baš isplativo, ali svejedno je prilicno fascinantno.

Edukativni znanstveni program britanskog BBC 1 "Bang Goes The Theory" donosi pricu o zanimljivom projektu još zanimljivijeg imena – Car-puccino. Rijec je o Volkswagenovom Sciroccu iz 1988. koji vizualno podsjeca na legendarni DeLorean iz filmske trilogije "Povratak u buducnost", a koji je doraden kako bi se pokretao na zrnje kave.

Prema napisu s grafike, prva faza ukljucuje zagrijavanje zrnja kave sagorijevanjem drvenog ugljena, pri cemu se stvara vodik i ugljicni monoksid. Plin se zatim usmjerava u hladnjak kako bi se ohladio te kroz filtre kako bi se izolirale krute cestice. Cisti plin se potom preusmjerava u motor s unutarnjim sagorijevanjem koji ga koristi kao pogonsko gorivo. Automobil postiže 96 km/h, a s kilogramom kave, neovisno o brandu, može prevaliti pet kilometara.

BBC planira izvesti eksperiment te prevaliti Car-puccinom 335 kilometara od Manchestera do Londona, što bi ih, prema izracunu Daily Maila, trebalo stajati izmedu 910 i 1.820 britanskih funti (7.280 i 14.560 kuna prema aktualnom tecaju), za 70 kilograma kave, odnosno 25 do 50 puta više nego što bi ih za isti put koštao potreban benzin.

Sad znamo i zašto dosad nismo vidjeli nijedan automobil pogonjen kavom.


Podijeli: Facebook Twiter