Luda zabava po ludom vremenu

Labin
Labin

Po vremenskim uvjetima koji se mogu nazvati karnevalski ludima, jer se snježna mećava smjenjivala sa sunčanim razdobljima, danas je održan mimohod maškara od Katura do centra Labina, a organizirala ga je maškarana skupina "Labinjonska kompanija - domoća folšarija".

Gradom je prošla povorka od 500-tinjak maškara, a pratilo ju je približno dvostruko više građana. Na čelu je išao Gradski orkestar pod dirigentskom palicom aktualnog pokladnog gradonačelnika Eura Laube - Keka, a za njima Labinske mažoretkinje, mališani iz Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" sa svojim mamama, članovi Likovne radionice "Točkica" Potpićan, plasači "Coll Stepa" te učenici OŠ "Ivo Lola Ribar" i OŠ Matije Vlačića. Budući da ova druga škola ove godine slabi 50. obljetnicu, učenici su se maskirali u svijeće oko rođendanske torte.

Slijedili su domaćini, članovi "Folšarije" odjeveni u "Pijan - iste" s alegorijskim kolima u obliku klavira na kojima je jedan od njih strastveno "svirao" klasična glazbena djela . Iza njih su plesale pazinske Bijele maškare iz Heka, pa Štrupfovi iz Koromačna, "vajk našiškani" frizeri iz Kožljaka i Šušnjevice, Škoti iz Čepića s kolima u obliku dvorca, labinski "Farbuti" sa zombijskim partijem nakon lanjskog smaka svijeta, maškare iz Voloskog maskirane u Pakistance s kolima u obliku slona, a na začelju se dobro zabavljale maškare iz Lovrana i Lignja sa svojim pogrebnim poduzećem "Veseli počinak".

- Dokazano je da postojimo, poručile su građanstvu kožljansko - sušnjevičke maškare i time okončale medijska nagađanja o tome da zapravo ne postoje i da se neće pojaviti u povorci. Štrupfovi i "Farabuti" natjecali su se tko će sa svojih alegorijskih kola puštati bolju glazbu za ples. I možda je kod zombija "Farabuta" malo bolje drmalo, ali su zato Štrmupfovi dijelili kuhano vino.

Druženje se s labinskih ulica premjestilo u Nedešćinu gdje je održan maskenbal. (Napisao i snimio R. SELAN)

Maškare krenule iz Fakini

Vesela maškarana povorka koja je danas poslijepodne iz sela Fakini trebala krenuti selima Pazinskog polja gotovo je završila putešestvije i prije nego je krenula jer je neposlušna žeravica s velikog ognja oko kojeg su se dotad grijale brojne maškare maštovito odjevene u Popaje i Olive odletjela u zrak i pala točno na slamnati krov velikih alegorijskih kola koja su predstavljala Popajev ljetnikovac.

Brza i efikasna intervencija jednog od spretnih organizatora koji je vodom ugasio omanji plamen spriječila je da dođe do opasne situacije, pa je obilazak mogao početi: Ciburi - Veli Ježenj - Mali Ježenj - Munci - Grubiši - Heki - Fakini. U svakom su ih selu dočekali gostoljubivi mještani, a s povratkom u Fakine dočekala ih je topla večera, a zatim i fešta.

- Tradicija maškara u Fakinima i Jurešima uz povremene pauze duga je više desetljeća, kaže simpatična šefica lokalnih maškara Martina Krizmanić dodajući da su se ove godine potrudili nadmašiti lanjski "Oktoberfest", pa su u dva tjedna sagradili četiri alegorijska kola koja predstavljaju već spomenuti ljetnikovac, konzervu špinata, Popajevu barku te mornarske mišiće na podlakticama s istetoviranim sidrima.

Dvjestotinjak maškara prije samog je polaska pozdravio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zaželivši im veselu proslavu tijekom dana, kao i tijekom pusnog utorka kada će obići susjedne Belce, Šuškale, Pilate, Mačiće, Šepčiće, Jelenčiće i Bortule te zapaliti pusta. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter