Lučkim upravama Poreč i Pula po milijun kuna

Potpisivanje ugovora o sufinanciranju infrastrukturnih projekata lučkih uprava Poreč i Pula (M. MIJOŠEK)
Potpisivanje ugovora o sufinanciranju infrastrukturnih projekata lučkih uprava Poreč i Pula (M. MIJOŠEK)

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u petak je u porečkoj gradskoj vijećnici potpisao ugovore o sufinanciranju dvaju značajnih infrastrukturnih projekata na području lučkih uprava Poreč i Pula sa po milijun kuna. U Poreču se radi o već izgrađenom 108,7 metara dugačkom lukobranu lijevo i desno od hridi Sarafel na ulazu u gradsku luku, čija je izgradnja koštala ukupno 4,4 milijuna kuna, a Ministarstvo će od toga iznosa podmiriti milijun kuna. Drugih milijun kuna Ministarstvo je dalo za nastavak izgradnje dijela pulske rive podno Arene.

Lukobran na ulazu u porečku luku značajno će pridonijeti povećanju sigurnosti plovidbe i korištenja luke, kao i zaštite od juga, a s unutrašnje strane gdje je more duboko 4,5 metara ima i privezište za jahte, pojasnio je prigodom potpisivanja ugovora ravnatelj Lučke uprave Poreč Željko Čorak. Ravnatelj Lučke uprave Pula Donald De Gravisi rekao je pak da se nakon 60 metara već sagrađene rive u pulskoj luci, za što je utrošeno 5,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, sada nastavlja s povećanjem duljine operativne obale. Upravo je u izgradnji novih 25 metara rive što financira Istarska županija uz pomoć europskih fondova, a kad se to završi, kreće gradnja novih 20 metara što će se financirati s milijun kuna iz potpisane donacije Ministarstva pomorstva, te s još 600.000 kuna vlastitih sredstava Lučke uprave Pula.

Potpisivanju su prisustvovali porečki gradonačelnik Edi Štifanić i istarski župan Valter Flego, koji su istakli važnost ovih projekata za obje lučke uprave i najavili nove slične projekte, a ministar Hajdaš Dončić ukazao je da iz europskog Operativnog plana za koheziju 2014.-2020. Hrvatska na raspolaganju ima 600 milijuna eura za investicije na pomorskom dobru, te pozvao sve lučke uprave da pripremaju dokumentaciju, jer novce će prije dobiti oni koji će prije imati gotove projekte. Hajdaš Dončić je također naglasio kako je Istarska županija među vodećima u Hrvatskoj po uspješnosti upravljanja pomorskim dobrom kao jednim od najvažnijih hrvatskih resursa. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter