Lučka uprava dala ovlaštenje za aviopristanište

Probni letovi u srpnju pokazali su se vrlo uspješni (D. MEMEDOVIĆ)
Probni letovi u srpnju pokazali su se vrlo uspješni (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon iznimno uspješnih testnih letova hidroaviona u Pulskom zaljevu, 1. srpnja na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju te dan kasnije, pokazalo se da Pula ima velike šanse uspostaviti putničku vezu ovim prijevoznim sredstvom na komercijalnim osnovama.

Ne samo za međunarodno povezivanje s partnerima iz projekta - talijanskim gradovima Brindisi i Bari, crnogorskim Barom, albanskom Vlorom i grčkim Krfom, već i za uspostavu veze s lokacijama na hrvatskom Jadranu, prije svega Splitom, Hvarom i Dubrovnikom s kojima Pula nije povezana niti brodskom linijom već dugi niz godina.

Dva leta hidroaviona marke Cessna C208 Caravan Amphibious izvedena kroz EU projekt Adri Seaplanes, prva dva dana srpnja prošla su bolje od očekivanog i stoga su nastojanja pulske Lučke uprave za uspostavom ovakvog prijevoza i dalje intenzivna.

- Testni letovi bili su velik uspjeh, pokazali su se odličnim rješenjem za povezivanje Pule s međunarodnim destinacijama na Jadranu. Koliko je takav prijevoz dobra stvar svjedoči primjer na liniji Brindisi - Krf jer karta košta 120 eura, a let traje svega 40 minuta. Brodom, gdje karta za palubu košta 30 eura, a za sobu puno skuplje, na istoj relaciji se vozi 12 sati!, kaže Florijan Veneruzzo, voditelj komercijalnih poslova Lučke uprave Pula, koji ističe da su partneri u ovom projektu jako zadovoljni viđenim na testovima u Puli, te je u tijeku formiranje nadzornog tijela koje će nastaviti ovaj projekt povezivanja i uspostave hidroavionskih linija između Italije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Ono što Puli treba je infrastruktura za prihvat hidroaviona. Uzletno-sletna staza bila bi ispred Vargarole, a Veneruzzo ističe da je Pulski zaljev sletna staza u zaštićenim vodama i stoga, ukoliko se označi staza, ne treba se prilikom slijetanja/uzlijetanja blokirati brodski promet zaljevom. No, potrebno je izgraditi pontonsko pristanište kod ulaza na Uljanikov otok nasuprot prostorija Lučke uprave na rivi, a prema normama projekta potrebna financijska sredstva iznose sto tisuća eura.

Na žalost, zbog neriješene zakonske regulative u Hrvatskoj hidroavionski prijevoz putnika, kao i linija, neće još neko vrijeme biti uspostavljena. Ishodovanje lokacijske dozvole za postavljanje pontona na koji bi se hidroavion mogao privezati i na kojem bi se putnici ukrcavali i iskrcavali još je u fazi realizacije. Međutim, uspostavu hidroavionskog prijevoza između navedenih luka koči hrvatska državna administracija. Razlog su, kao i u mnogo slučajeva dosad, nejasni propisi i nadležnost, koja se prebacuje s ministarstva na Agenciju za civilno zrakoplovstvo.

Ipak, pulska Lučka uprava dodijelila je ovlaštenje "Europskom obalnom avioprijevozu d.o.o." (European Coastal Airlines) za ishodovanje lokacijske dozvole za aviopristanište u pulskoj luci. (G. ROJNIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter