Lucio Toffetti bužom osvojio Talijane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodnjanski maslinar Lucio Toffetti proteklog je tjedna osvojio prvu nagradu u kategoriji ekstradjevicanskih maslinovih ulja iz Hrvatske na sedmom medunarodnom natjecanju maslinara Concorso oleario AIPO. Natjecanje u talijanskom gradicu Este u blizini Padove organizirala je Agenzia internazionale produttori olivicoli (AIPO).

- Natjecanje se održava svake godine na drugom mjestu u Italiji, ove godine je moje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Toffetti sudjelovalo prvi put i odmah sam osvojio prvu nagradu, kaže Toffetti te dodaje da se medu 93 maslinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije predstavilo njih 25 iz Istre, a njihovo je sudjelovanje organizirao AZRRI. Kao uspomena s natjecanja ostala mu je posrebrena maslinova grancica i priznanje za sudjelovanje, a osobito ga je razveselilo što je nakon mnoštva drugih mjesta na natjecanjima napokon osvojio i prvo, kaže kroz smijeh. Osvajao je vec mnoge zlatne medalje na smotrama proizvodaca maslinovog ulja u Vodnjanu, Medulinu, Splitu i Krasici.

- U Italiji sam dobio nagradu za monosortno ulje buže. Maslinarstvom se bavim oduvijek, otkad znam za sebe, i stabla su mi starija od 80 godina, a posadio sam i oko 150 mladih nasada. Svi su mi maslinici na Vodnjanštini, dva su prema Galižani i jedno prema Guranu, a ukupno imam 350 stabala, kaže Toffetti. Osim buže, koje ima oko 70 posto, uzgaja i karbonacu, rozinjolu i bjelicu te tridesetak stabala sorti leccina i pendolina. Lani je, kaže, imao tri tone ploda i više od 400 litara maslinovog ulja.

Njegova su ulja uvrštena i u renomirani talijanski vodic kroz maslinova ulja Flos Olei te u vodic L'extravergine. Takoder, Toffetti je jedan od osnivaca vodnjanskog Agroturista pa ga, kako kaže, veseli što u Vodnjanu ima sve više mladih maslinara. Sadnice koje dijeli ta udruga, navodi on, ove godine, u proljece i jesen su prvi put bile dobivene od autohtonih vodnjanskih sorti maslina.

- Puno smo radili i postigli smo dobre rezultate jer Vodnjan se oduvijek bavio maslinarstvom, i proglašen je "gradom maslina". Ovdje vec imamo pet do šest mladih agronoma koji se bave ovim smjerom. Maslinarstvo je bitna poljoprivredna grana koja ce se još razvijati. Nažalost, ove zime nam je bio uništeno dosta maslina, no dobro je što ima sve više autohtonih sorti, naveo je.

Upravo se priprema za smotru mladih maslinovih ulja koja ce se uskoro održati u Vodnjanu. Buduci da imaju obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo, a uz maslinike i vinograd, Lucio istice da mu je u poslu neizbježna pomoc supruge Mirele pa su postignuca rezultat zajednickog rada. No, istice, oboje su u mirovini pa se stignu posvetiti radu u poljoprivredi.


Podijeli: Facebook Twiter