Lucin: Policija ne može cuvati ni sebe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nestanak 549 primjeraka oružja iz MUP-ovog skladišta u Soblincu policija još uvijek istražuje, a neslužbeno se najavljuje da se uhicenja nece zaustaviti na trojici do sada poznatih osumnjicenika, predvodenim skladištarom.

U isto vrijeme, u MUP-u se ispituje kako je moglo doci do nestanka tolikog naoružanja i kako su trebale cetiri godine da se sazna za manjak koji se broji u stotinama komada. Službeno se Karamarkovo ministarstvo još uvijek ne ocituje o tome, pokušavajuci sve zadržati što tiše, s obzirom na to da im nikako ne poboljšava rejting.

I bivši ministar unutarnjih poslova, a danas saborski zastupnik SDP-a, Šime Lucin izražava nevjericu ovom pricom.

- Ovo je u najmanju ruku iznenadujuce, da ne upotrijebim neku težu rijec. Svakako ce na kraju povjerenje ljudi u policiju biti smanjeno, jer ispada da bi trebali cuvati našu imovinu, a ni za svoju se ne mogu pobrinuti, kaže Lucin, kojem nije jasno kako se ovakvo nešto moglo dogoditi. A pogotovo mu nije jasno kako su prošle cetiri godine da bi se tek sada nešto otkrilo.

"Ja ne znam kako je danas, no u vrijeme dok sam ja bio u MUP-u, stvari su se popisivale svake godine. Postojalo je povjerenstvo zaduženo za to, i oni su svake godine popisivali oružje u sustavu, ali i uniforme, namještaj i sve ostalo što je bilo unutar Ministarstva. Mislim da ce ova istraga na kraju dovesti i do nekih drugih «igraca» unutar sustava, jer skladištar nije mogao sve sam odradivati.

Mogao bih nekako shvatiti da je pet pištolja ukradeno ispod jakne, ali ovolika kolicina jasno pokazuje da se radilo o razvijenom biznisu, za koji su se i neki papiri morali krivotvoriti, objašnjava Lucin. Posebno je zabrinut zbog cinjenice da se na ulici nalazi preko 500 novih komada ilegalnog oružja, koje gotovo sigurno nije završilo u rukama najuzornijih gradana. Država smo koja ionako ima problema s neregistriranim ilegalnim oružjem, a sada ga ima dodatno na cesti.

Još mi jedna stvar nije jasna. Kroz medije se vidi kako je dobar dio nestalog oružja bio iz akcija «Zbogom oružje». Kada smo krenuli s tom akcijom, naoružanje koje bi gradani predali nakon nekog vremena bi se uništavalo u visokim pecima. Ne znam zašto se uopce u skladištu našlo toliko pištolja odjednom", kaže Lucin.


Podijeli: Facebook Twiter