Lucijan Mohorovic nominiran za Sarnat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ginekolog i opsteticar, primarijus doktor znanosti Lucijan Mohorovic nominiran je za medunarodnu nagradu Rhoda i Bernard Sarnat, koju dodjeljuje americki medicinski institut za radove iz podrucja mentalnog zdravlja. Mohorovic je autor brojnih zapaženih radova o utjecaju okoliša na trudnocu te kasniji razvoj djeteta, ukljucujuci i mentalne sposobnosti.

Doktorirao je na temu methemoglobina, patološkog oblika eritrocita. Istraživanja na tu temu obnovio je 2000. godine, a tri godine kasnije publicirao je u medunarodnom znanstvenom casopisu rad koji je do danas ostao prvi po važnosti medu tristotinjak slicnih clanaka. Posljednji u nizu radova, predavanje na temu jesu li žutica, šum srca te kasnije poteškoce djeteta u ucenju i pamcenju posljedica izloženosti majke oksidantima iz okoliša, dobilo je prvu nagradu na znanstvenom skupu Fetus kao pacijent održanom prošle godine u Frankfurtu.

Nagrada Rhoda i Bernard Sarnat dodjeljuje se od 1991. godine u znak sjecanja na istoimene znanstvenike i supružnike. Dobitnici ce biti proglašeni sredinom listopada.


Podijeli: Facebook Twiter