Lucidarium otvorio 10. Dvigrad festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na jedinstvenoj pozornici, u bazilici svete Sofije u napuštenom srednjovjekovnom gradicu Dvigradu, španjolsko-talijanski ansambl Lucidarium otvorio je deseto jubilarno izdanje Dvigrad festivala, medunarodnog festivala rane glazbe, jedinog takove vrste u Hrvatskoj.

Valja istaknuti da je isti ansambl nastupio i prve godine festivala, a sami su clanovi izrazili zadovoljstvo što su se ponovno našli na istom mjestu te rekli da se, za razliku od 2002. godine, vidi napredak i obnova Dvigrada koji je tada bio zapušten.

Upravo je i cilj ovog festivala, kako je istaknuo i nacelnik Opcine Kanfanar Sandro Jurman, pred pocetak koncerta potaknuti obnovu ovog gradica, a svecanom otvaranju prisustvovali su i Virginia Piombo, direktorica Talijanskog instituta u Zagrebu koji podupire Dvigrad festival od samog pocetka, te Alojze Prosoli, umjetnicki direktor i pokretac festivala.

Prosoli se u svom nadahnutom govoru zahvalio svima koji su na bilo koji nacin pomogli da festival opstane, te naglasio da je pokretac svega zapravo ljubav prema ovoj vrsti glazbe.

Ansambl Lucidarium koji cine Gloria Moretti, Marie Duceau, Enrico Fink, Avery Gosfield, Marco Ferrari, Bettina Ruchti, Elisabetta Benfenati, Francis Biggi i Massimiliano Dragoni, skladnim muziciranjem i glasovima, publiku je vratio u opus židovskog stvaralaštva 15. i 16. stoljeca.

Predstavili su se programom "Una festa ebraica" - židovski odmor. Njime su docarali židovski nacin života koji ukljucuje stroga vremena molitve, ali i slavlja, blagdane, obicaje, koji isto tako traže i glazbu da bi se obilježili. Tekstovi skladbi su izvedeni uglavnom na hebrejskom ili na jeziku lokalne židovske zajednice, a koji su u originalu pisani hebrejskim pismom. Ozbiljne teme kao i one vrckavije oduševile su publiku koja je ansambl nagradila iskrenim aplauzom te ga po okoncanju programa pozvala na bis.

Festival se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovica, a glavni pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Istarska županija te Opcina Kanfanar, a ostali pokrovitelji su Papinski institut za crvenu glazbu, Hrvatska turisticka zajednica te Talijanski kulturni institut i Francuski institut u Zagrebu. (Napisala Mihaela MEDIC; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter