Lucida, dama sa zlatnim naušnicama

Radionice antičkih zanata (Tea GRGIĆ)
Radionice antičkih zanata (Tea GRGIĆ)

Umag se i ove godine vratio u povijest. Održan je 15. po redu međunarodni festival antike "Sepomaia viva". Tradicionalna je to manifestacija koja na edukativan, interaktivan i zabavan način približava vrijeme antike, ono što su preci ostavili na području današnjeg Katora - antičke Sepomaie. Prvi dan festivala je otkazan zbog lošeg vremena, no unatoč tome, program je počeo u Muzeju otvaranjem gostujuće izložbe "Dama sa zlatnim naušnicama" autorice Maše Sakare Sučević iz Pokrajinskog muzeja u Kopru.

Inicijatorica Narcisa Bolšec Ferri

Posjetitelji su prisustvovali neobičnom i nesvakidašnjem otvaranju izložbe, uz dramsku interpretaciju antičke povijesti koju su uprizorile Roberta Dubac i Silvia Castiglioni. Prisutnima se obratila pokojna Lucida, dama sa zlatnim naušnicama, pokopana na Školarici pored Kopra u 3. stoljeću. Putovalo se kroz dramske prikaze sve do 21. stoljeća kada njezin grob otkrivaju građevinski strojevi i arheolozi. U umaškom je Muzeju postavljena izložba s predmetima pronađenima prilikom tog istraživanja, a službeno su je otvorili direktor Pokrajinskog muzeja Luka Juri, umaška dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin i v.d. ravnateljice Muzeja grada Umaga Biljana Bojić.

- U godini kada Sepomaia viva slavi svoj 15. rođendan Muzej se prisjetio inicijatorice projekta Narcise Bolšec Ferri, ali i svih vanjskih suradnika i volontera koji su radili kroz projekt, poklonivši im mali znak pažnje u vidu novih muzejskih suvenira, platnenih torbi ili muzejske majice, kaže Bojić.

Drugi dan festivala bio je u znaku kazališta, tako da se moglo uživati u predstavama "Odisejeva putovanja" i "Perzejeve pustolovine" Društva Naša djeca iz Umaga. Tijekom manifestacije je umaški Trg posjetiteljima nudio prezentacijski kutak s muzejskim suvenirima i replikama, radionice antičkih zanata te muzejsku Bakanticu koja je vodila "antičku oštariju s vinom".

Ptičja pera i pisalice od bambusa

- Ove godine muzej je postavio i radionicu pisanja, gdje su posjetitelji ispisivali pomoću ptičjih pera i pisalica od bambusa svoja imena u duhu antičke kapitale. Novost ovogodišnjeg festivala je bila i radionica tkanja gostiju iz Centra za eksperimentalnu arheologiju iz Zagreba, koji su sa svojim vertikalnim tkalačkim stanom i edukacijskim programa bili pravi hit Sepomaie. Do kasno u noć ravnopravno su i djevojčice i dječaci tkali na malim razbojima, stvarajući narukvice za sjećanje na Sepomaiu, veli Bojić.

Ovogodišnji je festival završio defileom antičkog plesa umaške udruge Gaia kroz povijesnu jezgru, dok je glavni scenski plesni program, sa šest rimskih i orijentalnih plesova, uprizoren na Trgu slobode. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter