Lučicu vratiti građanima i njihovim potrebama

Granica između marine i komunalne luke nekada nije postojala (Elio VELAN)
Granica između marine i komunalne luke nekada nije postojala (Elio VELAN)

Večeras će se u Poreču u gradskoj palači održati 29. sjednica Gradskog vijeća. Dnevni red je izuzetno dug i zahtjevan. Među osjetljivijim temama valja svakako spomenuti da će vijećnici raspravljati o nedavnoj odluci poduzeća Usluga o stopostotnom povećanju cijena vezova u komunalnoj lučici. Kao što je poznato oporba je tražila sazivanje izvanredne sjednice vijeća s jedinom točkom dnevnog reda - raspravom o stanju u lučici s prijedlogom da se poništi odluka o stopostotnom poskupljenju. Vladajuća koalicija predvođena IDS-om izabrala je drugi put, rasprava je uključena u dnevni red redovne sjednice. Na sjednici će ipak vijećnici glasati o ukidanju poskupljenja.

U međuvremenu javnost je zaokupljena problematikom cijena u komunalnoj lučici, polemike ne jenjavaju. Ovih dana je porečki portal Parentium objavio pismo čitatelja sa zanimljivom analizom povijesti komunalne lučice i susjedne marine koja je odvojena i trguje tržišnim cijenama.

"U to vrijeme (vrijeme gradnje gradske luke koja je danas podijeljena između marine i njezinog komunalnog dijela ) nije bilo govora o formiranju komercijalne marine sa stalnim vezovima za jahtaše, niti su bili predviđeni priključci za struju i vodu. Po lukobranu se moglo slobodno šetati, a na vanjskoj smo se strani lukobrana nebrojeno puta kupali i sunčali," stoji u spomenutom pismu i nastavlja:  "Potom je netko došao na ideju da taj dio gradske luke zatvori za građane. Nepoželjna domaća plovila premještena su u već pretijesnu lučicu, a novooslobođeni prostor pretvoren je u marinu. Uređena su zatim recepcija i sanitarni čvor, uvedeni struja i voda. Usput je pristup molovima i lukobranu zatvoren, a komunalno se poduzeće počelo baviti komercijalnom djelatnošću iznajmljivanja vezova za strance i domaće koji to mogu platiti. Preko noći dogodila se transformacija iz prostora namijenjenog građanima u prostor namijenjen komercijali, zaradi, profitu, dobiti.", stoji u pismo. Na kraju čitatelj nudi slijedeće rješenje: "Iz navedenog je vrlo jednostavno zaključiti kako dite triba vratiti materi, odnosno lučicu građanima i njihovim potrebama. Marina u centru grada nije nam potrebna. Plovila koja jednom ili nijednom godišnje ne odlaze sa veza nisu nam potrebna. To prenoćište gostiju na vodi nije nam potrebno, kao ni ograđivanje i zabrana kretanja u centru grada, bez obzira koliko to donijelo novaca. Ovaj grad treba služiti u prvom redu građanima i njihovim potrebama, a jedna je od potreba ta da se u gradskoj luci vežu u prvom redu barke građana Poreča. Dobili smo marinu u centru grada koju nikada nismo tražili niti trebali, i to u vlasništvu komunalnog poduzeća kojemu to uopće ne treba biti djelatnost. Ogradili smo dio gradske luke, spriječili građane da se slobodno šeću svojim gradom i oduzeli im mogućnost da svoja plovila vežu u svojoj luci u svojem gradu. A sve to za dva črna i dva bila," zaključuje čitatelj.

Svi ovi podaci naći će se na sjednici Gradskog vijeća. Sasvim je izgledno da vijećnike očekuje burna rasprava. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter