Lucica Runke propada jer nema gazdu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premanturska lucica Runke, uvala u kojoj su nekada davno mještani ucili plivati, okupljali se i družili, danas je mjesto nereda i necistoce. Potonule barke, ribarsko orude razasuto po molu, smece na obali i onecišceno more teška su stvarnost ove nekad lijepe uvale.

- Vlada nered, ne zna se tko je gospodar, more je zagadeno i nitko se vec dugo ovdje ne kupa. Ima potopljenih brodica, a u podmorju smeca. Treba konacno uvesti reda, kaže Premanturac Ugo Virgilio.

Tko ima koncesiju?

Pokušaja i inicijative da se Runke urede je bilo. Mladi su entuzijasti prije tri godine osnovali udrugu Njorula s ciljem uredenja lucice, spašavanja molova i svega ostalog.

- Prije tri godine, kad smo i osnovani, otišli smo u Lucku upravu vidjeti možemo li dobiti koncesiju. Rekli su nam da možemo te predložili da, uz Runke, pod koncesiju uzmemo i uvalu Polje jer su obje u ingerenciji Lucke uprave. Predali smo sve dokumente i zahtjev za dodjelu koncesije, i nakon 20 dana dobili odbijenicu. U objašnjenju je navedeno da ce se opcinsko poduzece Buža brinuti o lucici. Nama nije važno da koncesiju dobijemo baš mi, vec da se ta uvala uredi, a bilo bi nam najdraže da se o njoj brine Lucka uprava, kaže Sebastian Pintur iz udruge.

Lucka uprava nam potvrduje da je sportsko ribolovno društvo Njorula podnijelo zahtjev za dodjelu koncesije u sijecnju 2007. te da je tada Upravno vijece Lucke uprave Pula donijelo odluku o odgodi rasprave buduci da u tom trenutku još nije bio donesen pravilnik o kriterijima za odredivanje namjene pojedinog dijela luke. No opovrgavaju da je bilo rijeci o tome da ce Buža dobiti koncesiju.

- Nakon donošenja spomenutog pravilnika Lucka uprava nije zaprimila zahtjeve o dodjeli koncesije za podrucje Runke i Polje. Buduci da je to podrucje u našoj ingerenciji te da se radi o prostorno nedorecenom podrucju, dodjela koncesije moguca je tek nakon što zaprimimo zahtjeve za koncesiju, raspišemo javni natjecaj i nakon ocjene ponuda odlucimo tko ce ju dobiti, kaže Zoran Peruško, glasnogovornik Lucke uprave.

Opcina osigurala novac

No, za Runke je vec rezervirano 100 tisuca kuna u medulinskom proracunu, a tko ce ih i kako utrošiti, zasad je nejasno. Aleksander Vojak, direktor Buže, koncesionara medulinske lucice, najavljuje saniranje opasnih dijelova u Runkama i izvidima u podmorju u kojem ima od smeca do lanaca za privezivanje barki, dok s druge strane Lucka uprava tvrdi da se u lucici ne može ništa raditi dok se ne dobije koncesija, koju Buža nema.

Vojak, pak, smatra da ce se to riješiti aneksom ugovora za koncesiju nad medulinskom lucicom ili ce, u krajnjem slucaju, taj novac sjesti na racun Lucke uprave koja ce ga utrošiti na uredenje.

- Realno treba oko milijun kuna da Runke budu uredene kako treba, ali ove godine uložit ce se samo sto tisuca. Najvažnije u cijeloj prici je što žele Premanturci, jer bit ce kako oni kažu. Treba naci model da se sama financira, a to se može ako se postavi 20-ak bova i naplacuje nauticki vez. Time bi se moglo placati brodicu i covjeka koji bi vlasnike brodova odvozio do brodova i vracao na obalu, kao što je slucaj u Medulinu.

Dio lucice bio bi komunalni, a s mještanima, koji vecinom drže brodove u lucici, bi se potpisao ugovor o godišnjem najmu veza, što košta 100 kuna po metru dužnom broda.

- Treba ocistiti i urediti Runke te redovito održavati lucicu, a Premanturcima je svejedno tko ce to napraviti. Od Buže ocekujemo da nam dostavi plan upravljanja lucicom, kaže David Gerlic, predsjednik MO-a Premantura.


Podijeli: Facebook Twiter