Lucic: Vlada i predsjedništvo HDZ-a znali za promjenu ugovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši državni tajnik Igor Lucic kazao je danas na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu na zagrebackom Županijskom sudu da su s promjenom ugovora izmedu Ine i MOL-a bili upoznati clanovi vlade, ali i clanovi predsjedništva HDZ-a na kojem se najmanje jednom raspravljalo o toj temi.

Sanader pritom na clanove stranackog predsjedništva nije vršio nikakav pritisak, kao ni na clanove vlade koji su u konacnici donijeli odluku o potpisivanju medudionicarskog ugovora, kazao je Lucic, danas prvi svjedok na sudenju Sanaderu za dio optužnice koja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a tereti za primanje 10 milijuna eura mita od celnika madarskog MOL-a.

Dodao je da je o izmjenama ugovora Ine i MOL-a clanove užeg kabineta vlade izvještavao Polancec te da su u raspravama sudjelovali Šuker i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva Marina Matulovic Dropulic. Kada se raspravaljalo o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja na sjednici su bili i predstavnici tvrtke Plinacro.

Na Sanaderov upit potvrdio je da je bivši premijer u više navrata na sjednicama ponovio formulaciju da hrvatska pozicija u Ini treba biti kao da ima 70 posto dionica, iako je njen dionicki udio pao ispod 50 posto.

Clan povjerenstva za promjenu ugovora izmedu Ine i MOL-a Krešimir Dragic posvjedocio je danas da se na jednom od sastanaka povjerenstva tadašnji potpredsjednik vlade Damir Polancec obvezao da ce na sebe preuzeti posao oko izdvajanja plinskog poslovanja iz Ine.

Dragic, koji je na sastancima povjerenstva mijenjao ministra financija Ivana Šukera, tvrdi da to tijelo uopce nije imalo zadane konkretne smjernice za rad te da na dva sastanka na kojima je bio nisu došli predstavnici Ine i MOL-a. Uz Ponalceca, koji je rekao da ce preuzeti poslove izdvajanja plinskog poslovanja, na sjednicama su bili Dražen Bošnjakovic, Igor Lucic i Vedran Duvnjak te pravni savjetnik Zoran Markovic, koji je posebno angažiran i placen za rad u povjerenstvu.

Rijec je o odvjetniku koji je s Polancecom jedan od optuženih u aferi Spice za nanošenje štete od 400 milijuna kuna koprivnickoj Podravci. Dragic je rekao da je Markovic za rad u povjerenstvu trebao dobiti najmanje 1,5 milijun kuna te još dva milijuna kao nagradu za završetak posla.

Na Sanaderov upit Dragic je kazao da u vrijeme promjene ugovora Ine i MOL-a nije znao da je u završnim pregovorima sudjelovao i ministar Šuker što je, kako tvrdi, tek naknadno doznao iz novina.

Sudenje se nastavlja iduci cetvrtak kada bi trebali svjedociti celnici Hypo banke Wolfgang Kulterer i Guenther Striedinger. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter