Luciano Visintin: Jako sam zadovoljan našom malom pobjedom

EK će hrvatskim vinarima pod određenim uvjetima dopustiti korištenje imena teran (D. ŠTIFANIĆ)
EK će hrvatskim vinarima pod određenim uvjetima dopustiti korištenje imena teran (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon dvije godine, razdoblja koje je Europska komisija (EK) predviđala dovoljnim za postizanje slovensko-hrvatskog dogovora oko naziva i zaštite vina teran, uslijed slovenskog odbijanja kompromisa, stigla je vijest da će EK hrvatskim vinarima dopustiti korištenje imena teran.

Vijest su objavili slovenski mediji (Slovenska tiskovna agencija) pozivajući se na izvore pri Europskoj komisiji, a zasad se govori o tome da će EK hrvatskim vinarima pod određenim uvjetima dopustiti korištenje imena teran. Ti određeni uvjeti odnosili bi se na sam naziv, pa bi tako uz natpis "teran" na butelji vina istarskih proizvođača vina slovima iste veličine stajala naznaka "hrvatska Istra" kako bi se vino razlikovalo od slovenskog (kraškog) terana koji bi i dalje nosio ime teran. Pokretanje procedure odobravanja te iznimke pokrenulo bi se u siječnju, a sve bi trebalo biti okončano do početka srpnja.

Pametna odluka

- Dočekali smo radosnu vijest, a sada očekujemo pametnu odluku Europske komisije, kaže Franc Arman iz Vižinade dodajući da je oduvijek bio optimist po pitanju zaštite istarskog terana, te da je pretpostavljao da u EK sjede mudri ljudi koji će na koncu donijeti pravednu odluku.

- Od naziva teran nikad nisam odustao, ali ga nisam htio forsirati na području Slovenije, pa sam izbjegavao slovenske vinske sajmove očekujući da će pregovori kroz vrijeme napraviti svoje, kaže Arman napominjući da mu je izvozno interesantno upravo blisko slovensko tržište koje poznaje kvalitete naših vina. Trude se dospjeti i na talijansko tržište, međutim, ondje ide teže zbog velike konkurencije. Armanov teran uzgaja se na tri hektara vinograda u okolici Vižinade, a proizvodi 150 do 200 hektolitara terana, ovisno o rodnosti godine. Ako godina nije dobra i teran nije na visokoj razini kvalitete, kao što je bilo 2010. i 2014. godine, prodaje ga rinfuzo na veliko kao crno vino. Protekla je bila odlična.

- Iskreno, bio sam skeptičan i nisam očekivao uspjeh naših pregovarača, pa im čestitam. Jako sam zadovoljan našom malom pobjedom, kaže vinar Luciano Visintin iz Brtonigle čiji je teran Istrian iz berbe 2015. proteklog ljeta proglašen najboljim svjetskim monosortnim crvenim vinom (s cijenom iznad 15 britanskih funti po boci) u izboru britanskog časopisa Decanter. Teran proizvodi na desetak hektara u okolici Brtonigle u količini i do 500 hektolitara. Osim Istre i Dalmacije i dosad je svoje vino prodavao u Sloveniji, ali zbog spora, kojem nije vidio brzi kraj, pod imenom Istrian kojim ujedno promovira istarsku regiju. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter