Luci Pula zemlju otima Državna geodetska uprava?

(Ilustracija Neven LAZAREVIĆ)
(Ilustracija Neven LAZAREVIĆ)

Pulsko komunalno poduzeće Luka Pula prošlog je tjedna pokrenulo upravni spor protiv Državne geodetske uprave zbog navodnog nezakonitog pokušaja uknjižbe zemljišta te tvrtke kao pomorskog dobra, odnosno pokušaja nezakonite izmjene njegove namjene. Potvrdio nam je to Dalibor Suljević, direktor Luke Pula.

Kao što je poznato, Luka Pula je bila sastavni dio brodogradilišta Uljanik, ali je Gradu dana kao kompenzacija za neplaćene dugove škvera. Država je na razne načine već pokušala oduzeti to vrlo atraktivno zemljište.

Ukupna procijenjena vrijednost Luke doseže 240 milijuna kuna, za što se valja boriti. Državno odvjetništvo, zastupajući Republiku Hrvatsku u parnici, to je zemljište okarakteriziralo kao pomorsko dobro te ga je elegantno otelo Gradu. Međutim, Županijski sud u Puli ukinuo je prvostupanjsku presudu pulskog Općinskog suda kojom je upisan prijedlog prava vlasništva nad pomorskim dobrom te je istim rješenjem vraćeno vlasništvo nad zemljištem pulskoj tvrtki.

Do tog trenutka Luka čvrsto je držala svoje nekretnine u rukama. No, Državna geodetska uprava je rješenjem od 7. kolovoza odredila da je upravo to zemljište u cijelosti pomorsko dobro, ne poštujući pritom rješenje jedinog mjerodavnog tijela, a to je Županijski sud u Puli. Zbog toga je Lučka uprava dvaput uložila žalbu na rješenja Državne geodetske uprave, ali bezuspješno.

Suljević tvrdi da je upravo to bio razlog zbog čega je pokrenut upravni spor.

- Tužbom predlažemo da se rješenje Geodetske uprave poništi u cijelosti jer se njime nezakonito omogućuje da se u katastru zemljišta, a potom ex offo i u zemljišnim knjigama, upiše evidencija pomorskog dobra, čime bi prestajalo naše vlasništvo. I to prije pokretanja postupka izvlaštenja, odnosno plaćanja naknade vrijednosti nekretnina koje postaju pomorsko dobro. Geodetska uprava takvim odlukama evidentno krši zakon pogrešnom primjenom materijalnog prava, kaže Suljević.

Što o svemu tome misle u pulskoj Lučkoj upravi, koja gospodari pomorskim dobrom na području cijele luke, rekao nam je ravnatelj Donald de Gravisi.

- Tvrtka Luka Pula traži putem upravnog spora prava za koja smatra da joj pripadaju. Znamo da Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ne poznaje kategoriju vlasništva na pomorskom dobru i to je zavrzlama koju će riješiti nadležno tijelo, zaključio je ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi.

U Državnoj geodetskoj upravi smo potražili pojašnjenje njihovog rješenja te smo im postavili nekoliko dodatnih pitanja u vezi s tim slučajem. Međutim, od tajnice ravnatelja, kao ni od glasnogovornice Geodetske uprave odgovore na postavljena pitanja nismo dobili. (Piše Cristian Bruno GALIĆ/Snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter