Lubenica, to slasno povrce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lubenica je slasno povrce koje potjece iz Južne Afrike, a njezine sjemenke pronadene su i u Tutankamonovoj grobnici. Osim što osvježava, ima ljekovita svojstva. Jestiva je u cijelosti, a može se pripremiti na razne nacine.

Pripada obitelji Cucurbitaceae u koju se svrstavaju krastavci i tikvice. Kultivacija biljke pocinje u Egiptu pa preko Mediterana stiže do Kine gdje se uzgaja od 10. stoljeca. Danas se najviše uzgaja u Grckoj, Makedoniji, Italiji i Španjolskoj.

Jedna je od rijetkih vrsta povrca koje se cesto smatra vocem, odlican je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan u obliku beta karotena. Posjeduje aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoci u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma kolona, artritisa, a idealna je za cišcenje bubrega.

Jede se svježa, koristi se za pripremanje napitaka, koktela, a jednako tako odlicno se spaja sa slanim jelima. U cijelosti je jestiva osim vanjske zelene kore.

Slatko od lubenice:
1 kg lubenice - koristi se samo potkorica - svijetli dio
2 kg šecera
2 šipke vanilije
2 limuna
voda

Priprema:

Kupite zrelu lubenicu debele kore koju je potrebno odstraniti tako da ostane bijelo-zeleni dio, onaj nezreli. Lubenicu narežite na kockice i kuhajte u hladnoj vodi dok ne provrije. Nakon toga izbacite vodu i dodajte novu - to se ponavlja 6 puta. Ocijedite lubenicu. U drugu posudu stavite šecer i vodu te kuhajte dok se masa ne zgusne. Tada pažljivo dodajte u sirup komadice lubenice i kuhajte 20 minuta. Pri kraju kuhanja dodajte štapice vanilije. Slatko stavite u posudu i pokrijte vlažnom platnenom krpom te ostavite da se ohladi 12 sati. Nakon toga stavite ga u staklenke i zatvorite celofanom.

Hladnu juhu od lubenice možete jednostavno pripremiti tako da usitnite lubenicu, dinju i kivi u pire dodate jogurt, ohladite i poslužite.


Podijeli: Facebook Twiter