Rijetko koje voce, zapravo povrce, (pripada porodici tikvi), toliko prija i taži žed ljeti kao što to cini lubenica. Porijeklom je iz Afrike, prvi uzgoj poceo je u starom Egiptu, i toliko je bila cijenjena da su je cak pohranjivali u grobnice mnogih egipatskih kraljeva. Danas su u svijetu najveci proizvodaci Rusija, Kina, Turiska, Iran i SAD, a u Europi Grcka Makedonija i BiH.
Lubenice nisu tek ljetno osvježenje, ili šecerna vodica. Posjeduju aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, mogu pomoci u prevenciji asme, ateroskleroze, dijabetesa. Odlican je izvor vitamina C, dobar izvor vitamina A, pa B skupine. Pigment likopen (crvena boja) dokazana je zaštita u rastucem broju karcinoma: zaštita kod raka prostate, dojke i pluca
Nova studija tvrdi da lubenica ima djelovanje poput viagre: odlicna je za opuštanje krvnih žila.
Koako odabrati lubenicu? Jedan dio bi trebao biti razlicite boje, žuckasto-krem. To je tzv. potrbušina, mjesto koje je bilo u kontaktu sa zemljom. Ako nema žutu mrlju vjerojatno je ubrana prijevremeno i nece biti slatka.
Recept: zgnjecite lubenicu, dinju i kivi, sve umutite u jogurt i servirajte kao osvježavajucu juhu.