Lux Aeterna za malobrojne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sramotno je mali broj posjetitelja u Domu hrvatskih branitelja svjedocio gostovanju Utrechtsch Studenten Concerta, simfonijskog studentskog orkestra iz nizozemskog Utrechta i zagrebackog Komornog zbora "Ivan Filipovic", dvaju vrijednih i priznatih amaterskih korpusa koji su svojim dolaskom u Pulu pridonijeli obogacivanju programa obilježavanja Dana grada.

Usprkos cinjenici izostanka slavljenika i domacina, a koja može zahvaliti i uobicajeno slabom oglašavanju, sviraci i pjevaci iz Utrechta i Zagreba i njihovi voditelji Bas Pollard i Goran Jerkovic svojim su bogatim i zanimljivim programom publici priuštili ugodnu koncertnu vecer.

Repertoar je svoju sadržajnu okosnicu postavio na suvremenu glazbenu produkciju autora cije kompozicije rijetko dopiru s hrvatskih pozornica. Rijec je o: Anatoliju Ljadovu, nesudenom potpisniku glazbenog predloška za Diaghilev "Žar ptica" iz cijeg smo opusa slušali ulomke iz "Apokalipse, op. 66"; Alanu Hovhanessu, americkom skladatelju armenskih i škotskih korijena iz cijeg smo albuma slušali "Simfoniju br. 2, op. 132/Mysterious Mountain (Andante con moto, Double Fugue i Andante espressivo)" te mladom Morrisu Kliphuisu cija je "Music for Invertebrates" ovom prilikom doživjela svjetsku praizvedbu.

Komorni zbor "Ivan Filipovic" pridružio im se pri izvedbi impresivne "Lux Aeterna" Mortena Lauridsena, potomka danskih emigranata u Americi koji je za ovu kompoziciju opravdano bivao višestruko nagradivan.

Peterodijelni koralni ciklus (Introitus; In Te Domine, Speravi; O, Nata Lux; Veni Sancte Spiritus i Agnus Dei- Lux Aeterna) inspiriran temom vjecnog svjetla i baziran na liturgijskim tekstovima pozvao je na srdacan i dug pljesak zahvale za predano koncertno gostovanje.


Podijeli: Facebook Twiter